Arhiva vesti

Izveštaj Evropskog parlamenta: Sankcije Rusiji i reforme neophodne za dalji napredak Srbije na putu ka EU

foto: wirestock on Freepik

BRISEL – Evropski parlament preporučiće državama članicama da se pregovori o članstvu sa Srbijom unaprede samo ako se zemlja ukladi sa sankcijama Evropske unije Rusiji i ostvari značajan napredak u reformama na putu ka EU. Ovakva formulacija nastala je kao deo komprosnog rešenja četiri političke grupacije u Evropskom parlamentu (Evropske narodne partije, Socijalista i Demokrata, Zelenih i Obnovimo Evropu).

U dokumentu u koji je European Western Balkans imao uvid piše da bi zastoj u politici proširenja trebalo prevazići rekonstruisanjem samog procesa pristupanja kako bi se postigao politički cilj predviđen novom metodologijom.

Radi se o izveštaju poslanika EP Tonina Picule u kom Evropski parlament nudi svoje preporuke za novu strategiju proširenja. Izveštaj će se naći na dnevnom redu Odbora za spoljne poslove u EP (AFET) 13. oktobra. Glasanje o dokumentu u plenumu očekuje se u novembru, kada će izveštaj dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta.

U izveštaju se navodi da bi trebalo ubrzati integraciju onih zemalja  koje “pokazuju tratešku orijentaciju i nepokolebljivu posvećenost reformama, demokratskoj konsolidaciji i usklađivanju za spoljnopolitičkom pozicijom EU”.

Preporučuje se da državama na putu ka EU budu ponuđene konkretne mape i konkretni koraci na putu ka članstvu, uz uspostavljanje jasnih kriterijuma.

“Uspostaviti jasne, transparentne i konzistentne standarde, poboljšati merenje postignutog napretka i osigurati kontinuiranu političku i tehničku podršku tokom procesa pristupanja”, stoji u nacrtu izveštaja u koji je EWB imao uvid.

Dodaje se da bi Evropska unija trebalo da ojača posvećenost država članica proširenju istpunjavanjem obaveza prema regionu Zapadnog Balkana. U posebnom članu se preporučuje da bi trebalo izbegavati korišćenje nerešenih bilateralnih sporova za blokiranje procesa pristupanja država kandidata.

U konkretnim preporukama za države Zapadnog Balkana stoji i da bi trebalo pomoći BiH u rešavanju 14 ključnih prioriteta, kao preduslov za dobijanje statusa kandidata, podsticati ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore i pojačati konstruktivni angažman EU sa vlastima u Beogradu i Prištini kako bi se postigao sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum.