Arhiva vesti

Joksimović: Bez obzira na napredak Srbije, izveštaj EK biće kritičan zbog režima prema Rusiji

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je za RTS da vitalni interes Srbije jeste članstvo u EU i dodala da je geopolitički diskurs počeo da “muti i ono što je bio čisti pristupni proces- reformski proces”.

“Sada je sve u bojama zajedničke spoljne i bezbednosne politike u odnosu na geopolitiku i očekujem, bez obzira na ogroman pomak koji smo napravili, posebno u vladavini prava, ekonomije, da će izveštaj biti obojen geopolitičkim elementima i da će biti dosta kritičan prema postavljanju Srbije vezanom za restriktivan režim prema Ruskoj Federaciji”, izjavila je Joksimović govoreći o izveštaju Evropske komisije koji će biti objavljen u sredu 12. oktobra.

Prema njenim rečima, nova metodologija ne govori samo o adaptaciji već se govori o sinergiji promena koje treba da se dese i u kandidatima ali i u EU, u novom pristupu, u zajedničkom radu.

“Što se nas tiče, postoji deo koji je uslovno reformski, tehnokratski, gde su jasno navedene sve obaveze koje imamo u odnosu na klastere i akcione planove i to će u izveštaju 12. oktobra biti predstavljeno”, izjavila je ministarka Joksimović.

Govoreći o otvaranju klastera, Joksimovićeva kaže da je preporuka iz poslednjeg izveštaja EK, koji će biti ponovljen i u ovom izveštaju, jeste da je klaster 3 – konkurentnost i inkluzivni rast – spreman za otvaranje, a bio je i prošle godine.

“U međuvremenu smo uradili brojne stvari vezane za ustavne amandmane, sada pričamo samo o geopolitici, a znate koliko dugo smo slušali samo ‘vladavina prava, vladavina prava’ – nismo zaboravili vladavinu prava, radimo ozbiljno na tome. Formirali smo radne grupe za pripremu seta zakona o sudijama, uređenju sudova i Visokom savetu sudstva, koji su ključni u odnosu na amandmane koje smo izglasali i postali deo naših ustavnih odredbi u januaru ove godine. To je poslato Venecijanskoj komisiji”, zaključila je ona.

Izvor: European Western Balkans