Arhiva vesti

Žiofre sa Orlićem: Potreban dalji rad na produbljivanju reformi ka Evropskoj uniji

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žofre uručio je danas godišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije predsedniku srpskog parlamenta Vladimiru Orliću, ukazujući da se u tom dokumentu ističe potreba progresivnog usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, prenosi Nova.rs. 

„Srbija bi naročito trebalo da usvoji zakone potrebne za primenu ustavnih promena u praksi u predviđenim rokovima, za efektivno jačanje nezavisnosti pravosuđa i samostalnosti tužilaštva i za borbu protiv nedozvoljenog uticaja“, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

On je kazao i da se u Izveštaju odaje priznanje za unapređenje izbornog okvira kroz sprovođenje mera identifikovanih tokom međupartijskog dijaloga i pojedinih preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

„Sada će biti važno da se sve preporuke OEBS/ODIHR i Saveta Evrope u potpunosti sprovedu mnogo pre novih izbora i kroz inkluzivan i transparentan proces“, dodao je ambasador Žofre.

Žofre je rekao da Izveštaj ističe da su potrebni dalji rad i politička posvećenost radi nastavka i produbjivanja reformi i otklanjanja nedostataka, posebno u ključnim oblastima pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija, slobode okupljanja i procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima, prenela je EU info mreža.

Izvor: European Western Balkans