Arhiva vesti

[BSC] Žiofre: Politika proširenja strateško ulaganje u bezbednost

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je danas da je ruska agresija na Ukrajinu vododelnica za EU, jer ju je učinio jedinstvenijom i odlučnijom, a zemlje Zapadnog Balkana vidi kao najbliže partnere i buduće članice Unije.

„Ključno pitanje je da ostanemo ujedinjeni i odlučni da zaštitimo sistem vrednosti i demokratiju“, rekao je Žiofre na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji.

Prema njegovim rečima, politika proširenja EU je više nego ikada strateško ulaganje u dugoročnu bezbednost, stabilnost i napredak evropskog kontinenta.

Ambasador EU u Srbiji podsetio da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ovih dana boravi u regionu i da sutra dolazi u Beograd.

“Poseta je ključna kako bi pokazala našu predanost i odlučnost da pokrenemo proces proširenja. Znamo da put ka pristupnaju ide kroz reforme i to je šansa za region, za Srbiju i EU“, rekao je Žiofre.

On je rekao da rat besni u Ukrajini, a Putinov režim ubija nevine civile svaki dan, uništava infastrukturu i kreira ogroman ekonomski i energetski problem za celu Evropu i svet.

„Putinov napad na Ukrajinu je napad na demokratske principe i pravila međunarodnog reda, zbog čega moramo da konsolidujemo naš sistem vrednosti koji je pod napadom. Način na koji odgovorimo na rusku agresiju u Ukrajini odrediće budućnost ne samo Ukrajine, već našeg evropskog kontinenta“, naglasio je Žiofre.On je ocenio da agresija na Ukrajinu dovodi u pitanje ne samo evropsku bezbednost, već i čitavi međunarodni poredak.

Govoreći i politici proširenja na Zapadni Balkan, Žiofre je rekao da je budućnost regiona u EU, i da je to razlog zašto je region uključen u različite inicijative i programe EU. Poručio je da zajednički cilj ostaje punopravno članstvo, kao i da se EU nada snažnijem angažovanju partnera iz regiona u sprovođenju reformi.

On je ukazao da se paralelno radi i na jačanju same EU, da ojača svoje interne mehanizme zaštite demokratije, dodavši da Rusija ne samo da bombarduje objekte i ljude u Ukrajini, već vodi i rat dezinformacijama, manipuliše duhom i mišljenjem ljudi.

„Ostajemo privrženi podršci multulateralnim rešenjima za globalne probleme i moramo da ponudimo efikasna rešenja, naveo je Žiofre. Ako pogledamo činjenice, mnogi izazovi su pred nama ali EU uživa najveće poverenje, a jedinstvo je jedino rešenje za bezbednosnu krizu“, zaključio je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Izvor: European Western Balkans