Arhiva vesti

Gert Jan Kopman na čelu Generalnog direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju

foto: Evropska unija

BRISEL — Gert Jan Kopman biće sledeći generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR). Kako je saopšteno iz Evropske komisije, Holanđanin će preuzeti vođenje Direktorata EK zaduženog za proširenje 16. januara 2023. godine.

„Pored njegovih odličnih komunikacionih i menadžerskih veština, on ima značajno iskustvo u pružanju vođstva u suočavanju sa krizom i usmeravanju razvoja inovativnih politika. Igrao je ključnu ulogu u kreiranju 800 milijardi evra vrednog plana oporavka NextGeneration EU i radio na tome da omogući njegovo finansiranje na tržištima kapitala kroz sistem finansiranja u suverenom stilu”, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Dodaje se da je Kompan imao iskustvu u nadgledanju operacija zaduživanja u okviru programa makrofinansijske pomoći (MFA) EU za brojne partnere iz proširenja i susedstva, uključujući Ukrajinu. Takođe je igrao centralnu ulogu u koncepciji MFA+ programa za Ukrajinu, koji će toj zemlji obezbediti do 18 milijardi evra pomoći 2023. godine.

Kopman je izjavio da će mu biti čast da „radi na ogromnim izazovima u trenutnoj geopolitičkoj klimi“ kao novi generalni direktor DG NEAR.

Gert Jan Kopman bio je na čelu Generalnog diretorata za budžet (DG BUDG) od 2018. Tokom svoje 30-godišnje karijere u Evropskoj komisiji i u drugim institucijama EU, bio je na pozicijama zamenika generalnog direktora odgovornog za kontrolu državne pomoći u Generalnom direktoratu za konkurenciju (DG COMP), kao i na višim rukovodećim pozicijama u Generalnom direktoratu za ekonomske i finansijske poslove (DG ECFIN), kao i za preduzeća i industriju (DG GROV).

Na ovoj poziciji, Kopman će zameniti Maćeja Popovskog, trenutnog vršioca dužnosti generalnog direktora Generalnog direktorata za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju. Popovski je na toj funkciji od 2020. godine, nakon što je od 2016. obavljao funkciju zamenika generalnog direktora DG NEAR.

Ovaj generalni direktorat Evropske komisije odgovoran je za pregovore o proširenju, kao i za politiku susedstva EU. Misija DG NEAR je da pruži pomoć partnerskim zemljama u finansijama i ekspertizi, te da podstakne njihove demokratske reforme, ekonomski rast i vladavinu prava.

DG NEAR je osnovan 2015. godine, kada je zamenio nekadašnji Generalni direktorat za proširenje. Ova institucionalna promena je nastala u vreme kada je politika proširenja EU bila na čekanju, pomerajući fokus novog Generalnog direktorata na održavanje bliskih odnosa sa susednim zemljama i pružanje podrške u procesima reformi.

Izvor: European Western Balkans