Arhiva vesti

Poslanici Evropskog parlamenta i Narodne skupštine o odnosima Evropske unije i Srbije u sredu

foto: Evropska unija

STRAZBUR – Četrnaesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između EU i Srbije održaće se u sredu i četvrtak u Strazburu. Sednicom će kopredsedavati Alesandra Moreti ispred Evropskog parlamenta i Marinika Tepić ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

Na prvoj radnoj sesiji u okviru POSP-a govoriće i nova ministarka za evropske integracije u ime Vlade Repulibke Srbije Tanja Miščević, Mihael Miler, šef odeljenja za Crnu Goru i Srbiju u DG NEAR-u i Elsa Fenet, šefica Sektora “Jugoistočna Evropa i Zapadni Balkan” u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS).

Ovo će biti prva sednica POSP-a od kako je formiran novi saziv Narodne skupštine. Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) uspostavljen je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu 2013. i čine ga Delegacija Evropskog parlamenta i Delegacija Narodne skupštine. Prvi sastanak POSP-a održan je 15. novembra 2013. u Beogradu, a tada mu je, prvi i jedini put, prisustvovao i Aleksandar Vučić, u svojstvu prvog potpredsednika Vlade.

POSP se obično sastaje dva puta godišnje i ima savetodavnu ulogu. U slučaju Srbije, međutim, ovo telo se nije uvek sastajalo redovno, pre svega zbog čestih izbora i dugog perioda formiranja institucija.

Tako se POSP 2020. godine godine uopšte nije sastao, iako je ubrzo nakon izbijanja pandemije COVID-19 obezbeđena mogućnost da se ovakvi sastanci održavaju onlajn. Delegacija Narodne skupštine nije funkcionisala od marta 2020, kada je parlament raspušten, do novembra, kada je ponovo izabrana.

Izvor: European Western Balkans