Arhiva vesti

Ministri spoljnih poslova NATO-a: Zapadni Balkan je od strateškog značaja

foto: wirestock on Freepik

BUKUREŠT — Zapadni Balkan i Crnomorski region ostaju od „strateškog značaja“ za NATO, kako je navedeno u zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova NATO-a nakon sastanka u Bukureštu 29. i 30. novembra.

Glavna tema o kojoj se razgovaralo na sastanku bila je ruska invazija na Ukrajinu i njene posledice po globalnu i evropsku bezbednost. Od početka rata u Ukrajini, NATO je pojačao podršku partnerima sa Zapadnog Balkana i iz Crnomorskog regiona, odnosno Bosni i Hercegovini, Moldaviji i Gruziji. Sve tri države su pozvane da učestvuju na sastanku u Bukureštu, te su se ministri spoljnih poslova ovih zemalja pridružili završnoj sednici sastanaka ministara.

U saopštenju, ministri spoljnih poslova NATO-a potvrdili su svoju podršku ovim zemljama u trenutku kada se kontinent suočava sa bezbednosnom krizom, „dok NATO jača svoju prilagođenu podršku izgradnji njihovog integriteta i otpornosti, razvoju sposobnosti i održavanju njihove političke nezavisnosti“.

Alijansa je u saopštenju ponovo potvrdila svoju posvećenost politici otvorenih vrata, uključujući odluke sa samita u Bukureštu 2008. i „sve kasnije odluke u vezi sa Gruzijom i Ukrajinom“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su Bosna i Hercegovina, Moldavija i Gruzija suočene sa pritiskom Rusije i da će NATO „preduzeti dalje korake da im pomogne da zaštite svoju nezavisnost i ojačaju svoju sposobnost da se brane“.

„Trenutno su ovi partneri pod ruskim pritiskom, a NATO saveznici su posvećeni povećanju podrške koju im pružaju. Ovaj sastanak je prilika da razgovaramo o nekim od naših zajedničkih bezbednosnih pitanja, posebno u strateški važnim regionima Crnog mora i Zapadnog Balkana“, rekao je Stoltenberg u uvodnom obraćanju.

Bisera Turković, ministarka inostranih poslova Bosne i Hercegovine koja je takođe učestvovala na sastanku u Bukureštu, izrazila je zabrinutost zbog ruskog uticaja u zemlji i istakla važnost prisustva NATO-a kao „garancije bezbednosti“.

“Postoji ruski uticaj u našoj vladi i podela u našoj zemlji je duboka“, rekla je Turković, a prenosi Rojters.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani pozvao je Evropu da ograniči ruski uticaj na Zapadnom Balkanu povećanjem svog prisustva u regionu.

„Stabilnost na zapadnom Balkanu je važna za mir. Moramo da zaustavimo Ruse na zapadnom Balkanu, potrebno nam je više Evrope“, rekao je Tajani, a preneo Rojters.

On je istakao važnost jedinstva u svetlu rata u Ukrajini i pozvao Alijansu da „zaštiti zemlje Zapadnog Balkana i zemlje blizu Ukrajine“.

Ministri spoljnih poslova iskoristili su ovu priliku da razgovaraju i o odnosu NATO-a prema Kini. Stoltenberg je upozorio da je rat u Rusiji pokazao opasnost zavisnosti od autoritarnih režima.

„Nastavićemo, naravno, da trgujemo i ekonomski sarađujemo sa Kinom, ali moramo da budemo svesni naše zavisnosti, da smanjimo svoju ranjivost i da upravljamo rizicima“, naglasio je generalni sekretar NATO-a.

Izvor: European Western Balkans