Arhiva vesti

Lajčak sledeće nedelje u Beogradu i Prištini

foto: Evropska unija

PRIŠTINA — Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, najavio je u intervjuu za Kanal 10 da će sledeće nedelje posetiti Srbiju i Kosovo, kao i da će se tokom posete sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Lajčak je rekao da će tokom sastanaka sa dva lidera razgovarati o poštovanju sporazuma o registarskim tablicama, ali i o narednim koracima ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u skladu sa francusko-nemačkim planom, prenosi FoNet.

Istakao je značaj sporazuma postignutog 23. novembra za sprečavanje eskalacije na terenu, ali i da su “mali sporazumi” poput ovog i stalni rokovi sa kojima su se strane u dijalogu suočavale pomerali fokus sa šire slike — normalizacije odnosa.

“Tako da smo potrošili mnogo vremena i energije da se pobrinemo da održimo mir na terenu, posebno na severu Kosova. I naravno, bilo je nemoguće fokusirati se na druga pitanja, posebno na najvažnije pitanje, a to je normalizacija odnosa,” poručio je Lajčak kako prenosi N1.

Lajčak je dodao da će nastavak dijaloga biti usredsređen na normalizaciju u skladu sa francusko-nemačkim predlogom, koji je on u septembru izneo Vučiću i Kurtiju. Nakon najavljene posete Lajčaka, EU će početi sa pripremama za sledeći sastanak na visokom nivou između dva lidera.

Moguć sporazum Beograda i Prištine u proleće 2023.

Lajčak je u intervjuu za TV RTV 21 poručio da bi sveobuhvatni sporazum za normalizaciju odnosa na osnovu plana Francuske i Nemačke mogao biti postignut u rano proleće 2023, kako prenosi N1. 

On je istakao da obe strane razumeju značaj dijaloga i normalizacije odnosa, ali i da su ih krize na terenu sprečavale da usmere svoju energiju ka postizanju dugoročnih rešenja. Lajčak je iskazao zadovoljstvo stepenom saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama u dijalogu Beograda i Prištine, ali i dodao da ni EU ni SAD “ne mogu da žele normalizaciju više od Kosova i Srbije.”

“Ako se strane ne dogovore, onda da nema normalizacije, a samim tim ni napretka na evropskom putu,” rekao je Lajčak za TV RTV 21.

Prema njegovim rečima, potrebno je iskoristiti sadašnji trenutak i podršku EU i SAD-a za postizanje održivog rešenja, jer ako ne bude dogovora do 2024, možda ga neće uopšte ni biti. Naime, tada se održavaju izbori i u EU i u SAD-u, pa se ne može očekivati da će biti vremena i mogućnosti da se strane fokusiraju na dijalog Beograda i Prištine, a teško je predvideti kakva će situacija biti posle izbora. 

“Šta će biti posle izbora, pogotovo američkih, teško je predvideti, pa kažem da ono što se ne uradi do početka 2024. godine možda uopšte neće biti urađeno. Zato iskoristimo ovu priliku i svu podršku međunarodne zajednice i postignemo koliko možemo za potpunu normalizaciju odnosa“, poručio je Lajčak, a prenosi N1.

Izvor: European Western Balkans