Arhiva vesti

Akcioni plan Evropske unije za Zapadni Balkan: Usklađivanje viznog režima neophodno za smanjenje neregularnih migracija

foto: Evropska unija

BRISEL — Prioriteti novog Akcionog plana EU za Zapadni Balkan uključuju jačanje upravljanja granicama i usklađivanje vizne politike kako bi se odgovorilo na povećan broj neregularnih prelazaka granica EU sa državama Zapadnog Balkana.

Evropska Komisija je predstavila Akcioni plan 5. decembra, uoči Samita EU-Zapadni Balkan u Tirani i nakon Ministarskog sastanka za pravosuđe i unutrašnje poslove na nivou EU-Zapadni Balkan koji je održan 3. novembra u Tirani, na kome su se ministri opredelili za “ujedinjen i sveobuhvatan” pristup pitanju migracija. 

„Zapadnobalkanska ruta je već neko vreme u našem fokusu. Na sastanku 13. oktobra, ministri unutrašnjih poslova su se složili oko zajedničkog pristupa. Ovo je dalje razrađeno u Praškom i Berlinskom procesu. U Tirani smo početkom novembra, sa partnerima sa Zapadnog Balkana, postigli napredak u viznom usklađivanju i borbi protiv krijumčarenja migranata. Ali izazovi ostaju. Ovim akcionim planom sada gradimo našu dobru saradnju i pružamo put ka daljem bliskom radu“, rekla je Ilva Johansson, komesarka EU za unutrašnje poslove.

Akcioni plan se zasniva na 5 stubova u okviru kojih je predloženo 20 operativnih mera. Pet stubova su: jačanje upravljanja granicama duž rute; brze procedure za dobijanje azila i kapacitet podrške za prijem; borba protiv krijumčarenja migranata; unapređenje saradnje o readmisiji i povratku i usklađivanje vizne politike. U Akcionom planu se navodi da će Komisija povećati sredstva dodijeljena kroz IPA III za pomoć partnerima sa Zapadnog Balkana u upravljanju neregularnim migracijama.

Navodi se da je Srbija jedna od država regiona koja je tokom 2022. zaključila statusni ugovor sa Fronteksom, koji će omogućiti zajedničke operacije Fronteksa i granične policije država regoina sa ciljem boljeg upravljanja granicama. Akcioni plan predlaže unapređivanje ovih sporazuma i pojačano raspoređivanje Fronteksa na granicma EU sa zemljama Zapadnog Balkana. 

U cilju borbe protiv krijumčarenja migranata, akcioni plan poziva na puno korišćenje kapaciteta nedavno osnovane Operativne radne grupe Evropola, čiji je zadatak suzbijanje krijumčarenja migranata i neregularnih prelazaka na granici Srbije i Mađarske. Takođe, predlaže se razmatranje osnivanja radnih grupa po uzoru na ovu koje bi bile raspoređene na drugim spoljnim granicama EU.

Usklađivanje vizne politike jedan je od prioriteta identifikovanih u akcionom planu koji poziva na “ponovno uspostavljanje i efektivno sprovođenje viznih zahteva za treće zemlje u skladu sa viznom politikom EU.”

Komisija navodi primer Srbije koja je 20. oktobra uvela vizni režim za Burundi i Srbiju i dodaje da se “Srbija na najvišem nivou obavezala da će dalje usaglašavati sa listom trećih zemalja čiji državljani podležu vizi za kraći boravak u EU.”

Izvor: European Western Balkans