Arhiva vesti

Fon der Lajen: Srbija i Kosovo da prihvate plan Evropske unije

foto: Evropska unija

BRISEL – Srbija i Kosovo treba da iskoriste trenutak i prihvate plan Evropske unije za normalizaciju odnosa, što je ključno za stabilnost celog regiona, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a javila agencija Hina.

„Postoji plan Evropske unije za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. Mislim da je to prilika za obe strane da iskoriste trenutak jer je normalizacija od ključne važnosti za sigurnost, stabilnost i prosperitet regije“, rekla je Fon der Lajen u razgovoru s dopisnicima novinskih agencija koje učestvuju u projektu zajedničke evropske redakcije European Newsroom (ENR).

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj izjavio je, nakon poslednjeg trilateralnog sastanka 27. februara u Briselu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da su obe strane prihvatile ponuđeni sporazum i da predstoje razgovori o njegovoj implementaci.

Sledeći sastanak Vučića i Kurtija biće održan u subotu, 18. marta u Ohridu u prisustvu šefa diplomatije EU, a Brisel, kako navodi Hina, očekuje dogovor o planu sprovođenja osnovnog sporazuma o normalizaciji ili „bar znatan napredak“.

„Nadam se da će obe strane biti vrlo konstruktivne u predstojećim razgovorima”, rekla je Fon der Lajen novinarima. Na pitanje hoće li biti posledica ako propadnu pregovori u Ohridu, predsednica Evropske komisije poručila je da “prvo treba pregovarati, a tek onda gledati rezultat”.

Izvor: European Western Balkans