Arhiva vesti

Samit lidera EU u četvrtak i petak, u zaključcima i dogovor iz Ohrida

foto: Evropska unija

BRISEL – “Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje EU o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze”, stoji u nacrtu zaključaka u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Lideri EU zaključke će usvojiti na samitu 23. i 24. marta u Briselu. Kako piše RSE, očekuje se da će se tokom samita, šefovima država i vlada EU obratiti i visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj, koji bi trebalo lidere da obavesti o rezultatima susreta u Ohridu.

Kako je rekao Borelj, dogovor postignut u Ohridu postao je pravnosnažan onog trenuka kada je Evropska unija izašla sa saopštenjem. “Dogovor nije potpisan iz pravnih razloga, ali su se obe strane složile da moja izjava (nakon ohridskog sastanka) predstavlja za strane posvećenost da se u potpunosti obavežu sa obavezama koje proizilaze iz ovog sporazuma i njegove primene“, izjavio je Borel na kraju satsanka ministara spoljnih poslova EU održanom u utorak.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je u ponedeljak da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

” Obe strane sada treba da primene sve članove iz dogovora o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. To uključuje i član četiri, u kojem se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, istakao je Lajčak i dodao da Kosovo ima obavezu da odmah počne sa primenom dogovora koji se odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu”, kazao je Lajčak u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Izvor: European Western Balkans