Arhiva vesti

Tanja Miščević na čelu tima Srbije za pregovore sa EU

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić predložio je 1. septembra profesorki Fakulteta političkih nauka (FPN) i nekadašnjoj direktorki Kancelarije za pridruživanje EU Tanji Miščević da bude šefica tima za pregovore Srbije o članstvu u EU, što je ona prihvatila. Miščević je izjavila agenciji Beta da je sigurna da će pregovori početi i pre januara 2014. godine.

Miščević je agenciji Beta potvrdila da je prihvatila da bude šefica tima za pregovore sa EU i kazala da očekuje da vrlo brzo, već 3. ili 4. septembra, bude doneta i formalna odluka o njenom postavljenju i o formiranju pregovaračkog tima.

"Pretpostavljam da će vrlo brzo biti doneta odluka o postavljenju i o formiranju pregovaračkog tima. O tome smo danas razgovarali", rekla je Miščevićeva o svom razgovoru u zgradi Vlade s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

"Odmah posle polaganja zakletve novih ministara, mislim da je to naredna stvar. Posla ima puno, mora se krenuti i raditi", kazala je Miščević.

Navela je da je potrebno napraviti sturkture u timu i za njih izabrati ljude.

Na pitanje agencije Beta o tome da li očekuje da januara sve bude spremno za početak pregovora sa EU, kazala je da je sigurna da tehnički pregovori mogu da počnu i ranije. Navela je da su i Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije, i osoblje koje u ministarstvima radi na tim poslovima i podgrupe, odlično uvežbani i počinju da rade na analitičkom pregledu.

"Što se administracije tiče, potpuno sam sigurna da ti pregovori odnosno taj pregled prava može da počne ne u januaru, već i pre toga", kazala je Miščević.

Kako je saopštila Vlada, Vučić je 1. septembra u zgradi Vlade razgovarao s Tanjom Miščević, a prethodno se konsultovao s predsednikom Vlade Ivicom Dačićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Vučić je predlog izneo uvažavajući stručne kvalitete Tanje Miščević i uverenje da će ona posao obaviti u najboljem interesu Srbije, piše u saopštenju.

(Preuzeto sa Euractiv.rs)