Arhiva vesti

Srbija se nije uskladila sa novim merama Evropske unije prema Iranu

foto: Evropska unija

BRISEL – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj saopštio je danas da su se sve zemlje kandidati, osim Srbije, uskladili sa novim restriktivnim merama EU prema Iranu, prenosi Nova.rs. 

Na osnovu odluke Evropskog saveta iz 27. juna, Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Moldavija obezbediće da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukom Evropske unije. U saopštenju se navodi da EU prima na znanje posvećenost i pozdravlja usklađivanje tih zemalja sa spoljom politikom EU.

Kako je pokazala analiza ISAC Fonda “Sedam godina usaglašavanja Srbije sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU”, Srbija se prilično konzistentno nije usaglašavala sa spoljnopolitičkim deklaracijama koje su se ticale Irana.

“Srbija se 2014. i 2016. usaglasila sa političkim deklaracijama koje su za temu imale osudu izvršenja smrtne kazne u Iranu i obeležavanje godišnjice potpisivanja Zajedničkog sveobuhvatnog plana delovanja o iranskom nuklearnom programu (JCPOA) iz 2015. godine. Srbija se usaglasila i sa deklaracijom kojom je EU izrazila žaljenje zbog povlačenja SAD iz JCPOA. Takođe, 2020. godine usaglasila se sa deklaracijom EU kojom je osuđena pretnja vrhovnog lidera Irana Ajatolaha Ali Hamneija, kojom je doveo u pitanje legitimitet postojanja Izraela”, navodi istraživanje ISAC-a.

Dodaje se da od 2018. godine Srbija se nije usaglašavala sa produženjima i dopunama restriktivnih mera koje je EU zatražila od država-partnera. Kako su istakli, Srbija je na početku pregovora sa EU pravila balans i usaglašavala se sa deklaracijama i merama EU koje su za temu imale manje značajne države, između ostalog i Iran, ali da to u poslednje vreme nije slučaj.

“Ostaje nam da spekulišemo o tome zbog čega se Srbija ne usaglašava sa merama, iako je činjenica da je godinama održavala bliske odnose sa ovom državom, koja je i značajna regionalna sila i koja, takođe, nije priznala nezavisnost Kosova”, piše ISAC i dodaje da je neusklađivanje sa merama prema Iranu možda povezano sa lobiranjem ka daljem povlačenju priznanje i protiv članstva Prištine u nekim međunarodnim organizacijama.

Izvor: European Western Balkans