Arhiva vesti

Srbija pala za pet mesta na listi indeksa percepcije korupcije

foto: Evropska unija

BEOGRAD – U prethodne dve godine Srbija je imala indeks percepcije korupcije (CPI) 38, i nalazila se na 94, odnosno 96. mestu liste koju objavljuje međunarodna organizacija Transparensi Internešnel. Ovogodišnji skor je ujedno najlošiji u poslednjih 11 godina, otkako se primenjuje ista metodologija ocenjivanja, navela je TS u saopštenju.

TS je ocenila da je na ovaj pad, posle decenijske stagnacije, “očekivan u situaciji otvorenog kršenja brojnih antikorupcijskih preventivnih zakona”. Indeks Srbije je za sedam poena manji od svetskog proseka. Od zemalja regiona samo je Bosna i Hercegovina lošija, sa indeksom 34, a Albanija deli 101. poziciju sa Srbijom.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je rekao da borba protiv korupcije više ni deklarativno nije prioritet Vlade Srbije. Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije ne postoji.

“Nova Vlada u svom planu ne pominje borbu protiv korupcije“, naveo je Nenadić. On je izjavio da se nastavlja otvoreno nipodaštavanje pravila za borbu protiv korupcije, što je najvidljivije u javnim preduzećima i državnoj upravi, gde se vršioci dužnosti postavljaju retroaktivno i biraju više puta sukcesivno, iako je moguće to učiniti samo jednom.

Nenadić je naveo da se u Srbiji najunosniji poslovi dodeljuju neposrednom pogodbom kompanijama koje ih u Evropskoj uniji dobijaju učestvujući na tenderima. Nema dovoljno obrazloženih razloga za donošenje važnih odluka, iza kojih često stoje za to nenadležni organi, izjavio je Nenadić.

Izvor: European Western Balkans