Arhiva vesti

Lajčak: Ako nema Zajednice srpskih opština, nema ni dogovora

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je za RTS da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora da se formira i podvukao da “ako nema ZSO, nema ni dogovora“, prenosi N1. On je rekao da ako se pogleda predlog EU, on govori o normalizaciji, a ne o nekoj kapitulaciji. Prema njegovim rečima nije cilj da neko pobedi ili izgubi, već da se traži “vin-vin” situacija kako bi se otvorila evropska vrata.

Kako je rekao, sastanak u Ohridu ima za cilj da se postigne dogovor oko ispunjavanja sporazuma koji ima toliku podršku EU kakve se, kako je naglasio, on ne seća u prošlosti.

Miroslav Lajčak od juče boravi u Beogradu. Danas nastavlja razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Lajčak je održao sastanak i sa delom opozicije. Formiranje Zajednice srpskih opština preduslov je za normalizaciju odnosa, kao i za bezbednost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

U saopštenju se navodi da je Vučić sa Lajčakom razgovarao o evropskom predlogu, formiranju Zajednice srpskih opština i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca.

Šest predstavnika opozicionih partija sastalo se juče popodne sa Lajčakom, gde je ih predstavnik EU informisao o toku razgovora i pregovora između Beograda i Prištine i pripremama za razgovor u Ohridu.

„Istakao je značaj kako će sve to dalje proći, rekao je da je osnova za sve to sprovođenje prethodnih sporazuma i prihvatanja statusa ZSO, da ukoliko toga nema, onda de fakto nema ni sporazuma“, rekao je predsednik Stranke slobodne i pravde (SSP) Dragan Đilas, prenosi N1. 

Dodao je da je SSP izneo svoj stav i da očekuju od Evrope jasan put Srbije ka EU. „Kako ćemo što pre doći i kada bi to moglo da se desi. Obavestio sam ga da ćemo mi kao stranka usvojiti plan Srbija u Evorpi do 2030. Pomenuli smo ponovo ideju koju smo izneli kao SSP, da poslanike EP dobiju i zemlje kandidati, rekao je da je o tome razgovarao u Evropi i da on, koliko sam shvatio, podržava takav predlog“, izjavio je on.

Lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže da je izneo stav PSG da je za njih okvir prihvatljiv i da je ono što je ključno kako će se to implementirati.

“Eventualni dogovor o implementacionim aneksima se očekuje 18. marta. Preneo sam Lajčaku našu nadu i zahteve da sa tim aneksima budemo upoznati pre. Apelujem i na predsednika Skupštine Vladimira Orlića da iskoristi svoju poziciju da pre 18. marta zakaže kolegijum Narodne Skupštine na koji će pozvati i predsednika, koji će u tom trenutku imati pred sobom predlog aneksa, da dođe, da nas upozna sa sadržinom, mislim da bi to dalu novu dimenziju ovom procesu“, rekao je Grbović novinarima nakon sastanka u Delegaciji Evropske unije u Beogradu.

Stefan Jovanović iz Narodne stranke kaže da je izneo ponovo stav stranke što se tiče sporazuma.„Ja ne mislim da će on voditi ka normalizaciji, jedan ovakav sporazum narušava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije. Takođe sam izrazio zabrinutost ako sporazum bude prihvaćen, da će u periodu implementacije Evropa okrenuti glavu na sva rušenja slobode, demokratije i ljudskih prava u Srbiji“, rekao je Jovanović.

Izvor: European Western Balkans