Arhiva vesti

Crna Gora čeka otvaranje poglavlja 23 i 24

Savet za opšte poslove EU raspravljaće 30. septembra o preporuci EK da poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom budu otvorena do kraja godine.

Evropska komisija završila je 2. avgusta u Briselu izveštaj o kvalitetu crnogorskih akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24 i dostavila ga predstavnicima 28 članica Evropske unije.

Savet za opšte poslove, koji čine ministri inostranih poslova ili ministri za evropska pitanja svih 28 država članica EU, mora jednoglasno da odluči o tome da li da otvori poglavlja 23 i 24, posvećena pravosuđu, osnovnim pravima, bezbednosti i pravdi.

Ta poglavlja najvažnija su u pregovorima EU i Crne Gore, i shodno odluci Evropskog saveta iz decembra 2011. godine, trebalo da ostanu otvorena od početka do kraja pregovaračkog procesa.

Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, rekao je "Danu" da u ovoj fazi Evropska komisija dostavlja zemljama članicama EU dva izveštaja.

Prema njegovim rečima u pitanju su izveštaji o proceni merila za otvaranje poglavlja koji daju činjenični pregled mera koje Crna Gora namerava da uvede kao odgovor na skrining (analizu usklađenosti prava EU i Crne Gore, faza koja je završena u novembru prošle godine), preneli su podgorički mediji.

"Izveštaji i preporuke o poglavljima 23 i 24 sadrže ocenu da treba otvoriti pregovore u oba poglavlja. Ne mislim da će izveštaji biti dostupni javnosti u ovoj fazi. U svakom slučaju Savet treba da raspravlja i donese odluku o našim izveštajima u septembru", najavio je Stano.

Izveštaje o skriningu Evropska komisija izradila je u novembru, a objavila u februaru ove godine. Kasnije su objavljeni i na internet sajtu Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija.

(Preuzeto sa B92)