Poglavlje 28 - Zaštita potrošača i zaštita zdravlja

 

Zaštita ekonomskih interesa potrošača, informisanje i edukacija potrošača, kao i efikasna zaštita njihovih interesa čine osnov politike zaštite potrošača u Evropskoj uniji. Ovo je područje javnog interesa i u funkciji je osiguranja kvaliteta života svih građana. Evropska Strategija politike zaštite potroša 2007-2013, utvrđuje zdravstvene i bezbednosne stan- darde za pojedine proizvode, reguliše zaštitu od protivzakonite trgovine, uspostavlja plan informisanja potrošača o njihovim pravima.


Zaštita zdravlja odnosi se na usklađivanje pristupa politici javnog zdravlja među državama članicama Evropske unije. Iako je na svakoj pojedinoj državi članici primarna odgovornost za zdravstvenu brigu, brojna pitanja javnog zdravstva zajednički su uređena. Zajednička politika ostvaruje se kroz unapređenje zdravlja i nadzor nad ostvarivanjem ciljeva zdravstvene politike, kroz borbu protiv zaraznih bolesti, retkih bolesti i raka, sprečavanje zavisnosti i nezgoda, kao i bolesti povezanih sa zagađenjem okoline, a takođe i sposobnost brzog i usklađenog delovanja u slučajevima opasnosti po zdravlje.

Institucije Republike Srbije koje učestvuju u Pregovaračkoj grupi 28

Pregovaračka grupa za zaštitu potrošača i zaštitu zdravlja - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva zdravlja; Ministarstva rudarstva i energetike; Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine; Ministarstva finansija; Ministarstva privrede; Ministarstva odbrane; Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva pravde; Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; Ministarstva prosvete, nauke i
tehnološkog razvoja; Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom; Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije; Agencije za energetiku Republike Srbije; Instituta za standardizaciju Srbije; Narodne banke Srbije; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo; Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i Kancelarije za evropske integracije.

 

Dokumenta vezana za Poglavlje 28:

Hrvatska - ključna dokumenata iz pregovaračkog Poglavlja 28
- Izveštaj o analitičkom pregledu pravne tekovine  za Poglavlje 28
- Pregovaračka pozicija Hrvatske za Poglavlje 28
- Pregovaračka pozicija Hrvatske za Poglavlje 28 - dopuna
- Izveštaj o ispunjenju obaveza za pregovaračko Poglavlje 28
- Zajednička pozicija Evropske unije za zatvaranje Poglavlja 28

Crna Gora - ključna dokumenata iz pregovaračkog Poglavlja 28
- Izveštaj o analitičkom pregledu pravne tekovine za Poglavlje 28

 

(Dokumenta preuzeta sa sajta Ministarstva vanjskih i europskih poslova Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Vlade Republike Crne Gore)

Najnovije vesti