Arhiva vesti

Gabrijel: Bez rominga kada uđete u EU, radimo na smanjenju cena rominga

Evropska komesаrka zа digitаlno društvo i ekonomiju Mаrija Gаbrijel izjavila je 17. septembra da će roming za Zapadni Balkan biti ukinut kada zemlje tog regiona postanu članice EU, ali da će se do tada raditi na smanjenju cena. Ona je istakla da je Srbija najrazvijenija na Zapadnom Balkanu po pitanju digitalizacije i da je među pokretačima digitalne budućnosti. 

"Srbija i region treba da postanu članice EU i u tom trenutku neće biti posebnih cena rominga. Sada pričamo o smanjenju cena rominga", rekla je Gabrijel je na konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

 Evropska komesarka je kazala da je plan da do leta 2019. godine cena megabajta u romingu bude 70 centi, a do 2021. godine 20 centi. 

"Sada često dobijete poruku da je cena 14 evra", rekla je Gabrijel. 

Komesarka je kazala da je sniženje cena rominga prioritet u Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan, jer će to koristiti građanima regiona, ali i privredi. 

"Računamo na spremnost zemalja regiona da se ide napred. Već postoji dogovor sa četiri zemlje", rekla je Gabrijel i dodala da se nada da će uskoro imati i jasan raspored kada i koliko će biti snižene cene SMS poruka i poziva. 

 

Srbija ima važnu ulogu u regionu po pitanju digitalizacije

 

Gаbrijel je u Beogradu rekla i da Srbija igra važnu ulogu u regionu i da je najrazvijenija na Zapadnom Balkanu po pitanju digitalizacije. 

Komesarka je kazala da se Srbija nalazi na putu digitalne trasformacije i da sa premijerkom deli uverenje da će digitalizacija biti korisna za građane.

"Impresionirani smo vašim napretkom u oblasti digitalizacije", rekla je Gabrijel na konferenciji za novinare. 

Ona je dodala da je sajber bezbednost veoma važna i za Srbiju i Evropsku komisiju i da će se nastaviti razgovori kako bi se napravila i nacionalna strategije u toj oblasti. 

Gabrijel je kazala i da je vreme da se "ulaže u ljude", da su procene da će posle 2020. godine 80% poslova zahtevati digitalnu pismenost, a da se pokazuje da 44% ljudi u Evropi takve sposobnosti nema. 

"Digitalna budućnost počinje sada. Hvala Srbiji što je među pokretačima", rekla je Gabrijel. 

Ana Brnabić je kazala da je digitalizacija najvažniji prioritet Vlade koju vodi, a da je prvi cilj digitalizacija javne uprave, a drugi digitalizacija društva i privrede.

Ona je najavila da će od 1. januara 2019. građani elektronski moći da plaćaju porez na imovinu i da je u planu izgradnja "back up" centara za podatke u Kragujevcu, kao i da 1. oktobra počinje program poreskih podsticaja za svršene studente i srednjoškolce koji žele da otvore svoje preduzeće, te da oni neće plaćati porez i doprinose prve godine. 

Marija Gabrijel je posetila Kancelariju za IT i eUpravu i Državni data centar a direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović komesarki je predstavio planove za izgradnju sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu.

Izvor: euractiv.rs