Arhiva vesti

Srbija prva iz regiona u programu EU Prava, jednakost i građanstvo

Srbija je prva zemlja u regionu koja je postala deo programa Evropske unije "Prava, jednakost i građanstvo" koji je ukupno vredan 440 miliona evra, a namenjen je jačanju prava građana sa posebnim osvrtom na najugroženije društvene grupe, rečeno je 3. oktobra na konferenciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na kojoj je predstavljen projekat. 

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da mu je zadovoljstvo što je Srbija dobila poverenje evropskih partnera i što je prva od zemalja koje nisu članice EU uspela da postane deo programa.

On je rekao da kroz program članice EU i Srbija mogu da konkurišu za finansiranje projekata koji se odnose na jačanje prava, a da je ukupan godišnji fond 63 miliona evra. Ministar je pozvao zainteresovane lokalne samouprave, javne institucije i organizacije civilnog društva da prijave svoje projekte i dodao da će Ministarstvo za pojedine projekte obezbediti i dodatnih 20%.

"Institucija na čijem sam čelu postoji zbog građana. Želim da učestvuje u stvaranju ravnopravnog, tolerantnog i nediskriminatorskog društva", rekao je Đorđević i dodao da se trudi da građani uživaju sva prava iz nadležnosti njegovog Ministarstva i da svaki dan budu bliže EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da to nije pretpristupni program, već program za članice EU koji se odnosi na korpus osnovnih prava i da se Srbija u projektu tretira isto kao i članice EU.

Ona je kazala da Srbija kroz pretpristupne fondove od EU godišnje dobije bespovratna sredstva u visini od 200 miliona evra. 

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je cilj programa da se promovišu borba protiv diskriminacije, rasizma, homofobije, nasilja, kao i zaštita dece i drugih ugroženih grupa.

Program "Prava, jednakost i građanstvo" počeo je 2014. godine, a traje do 2020. godine.

 

Izvor: EurActiv