Nemački Zeleni izabrali vodeće kandidate na evropskim izborima

13. Nov 2018.
Nemački Zeleni izabrali vodeće kandidate na evropskim izborima

Poslanici Nemačke u Evropskom parlamentu Ska Keler i Sven Gigold izabrani su u subotu za vodeće kandidate nemačkih Zelenih na predstojćim izborima za Evropski parlament, izvestio je „Špigel“.

Tridesetšestogodišnja Keler i četrdesetosmogodišnji Gigold dobili su preko 85% glasova 800 prisutnih delgata. Oni će pokušati da poprave rezultat Zelenih, koji su na prethodnim izborima osvojili 10,7% glasova, odnosno 11 mesta u Evropskom parlamentu.

Keler je od 2002. do 2004. bila član Saveznog komiteta Zelene omladine, a zatim predsednica regionalnog odbora Zelenih za Brandenburg. Završila je master studije islamskih, turskih i jevrejskih studija.

Gigold će se boriti za svoj treći mandat u Evropskom parlamentu. Bio je jedan od osnivača udruženja za zaštitu životne sredine Attac u Nemačkoj. Masterirao je ekonomsku politiku i ekonomski razvoj.

Ova partija doživela je vrtoglav rast podrške, i u poslednjih nekoliko nedelja izbila na drugo mesto u istraživanjima javnog mnjenja nemačkih birača.

Inače, 29 Savet partije Evropskih zelenih održaće se u Berlinu između 23. i 25. novembra, a na njoj će se birati dva vodeća, tj. Spitzenkandidat-a između troje kandidovanih: Kelerove, Petre de Suter ih Belgije i Basa Ajkhauta iz Holandije.

Kao glavni deo svog izbornog programa nemački Zeleni su, pored tradicionalnih politika zaštite životne sredine (minimalna cena koja mora da se plati za emisiju ugljen-dioksida, porez na plastiku), izdvojili i borbu protiv desnog populizma u Evropi.

„Ne treba nam desna, već pravedna Evropa“, rekao je Gigold. „Evropa znači zajedništvo, a ne borbu jednih protiv drugih“, takođe je izjavio.

Odbaciti politiku „sigurne zemlje porekla“

Kako izveštava „Špigel“, značajnu pažnju Zeleni su posvetili i pitanju tražilaca azila i imigranata. Za njih je poltika „sigurne zemlje porekla“, čiji državljani ne mogu da dobiju azil, „lažan princip“.

Potrebno je ulagati u ljudstvo kako bi se ubrzali procesi izdavanja azila, a ne njegovo sprečavanje, poruka je ove evropske partije.

Takođe se zalažu za ukidanje masovnih centara za smeštaj izbeglica, protiv su tranzitnih zona i centara koji se nalaze izvan Evropske unije. Osudili su i „represivne režime duž izbegličke rute“.

 

Izvor: European Western Balkans