Arhiva vesti

Evropska unija i Velika Britanija postigle nacrt sporazuma o Bregzitu, podele se nastavljaju

Evropska komisija i Velika Britanija postigli su u sredu dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je juče iz Evropske komisije.

„Svi aspekti Sporazuma o povlačenju su sada finalizovani i dogovoreni na nivou pregovarača. Evropska komisija preporučuje Evropskom savetu da ustanovi da je došlo do odlučujućeg napretka u pregovorima o urednom povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, da omogući zaključivanje pregovora o Sporazumu o povlačenju i da se pokrenu sledeći koraci u ovom procesu“, stoji u saopštenju Evropske komisije.

Komisije navodi da sporazum o povlačenju obuhvata sve elemente razdruživanja Velike Britanije od EU: prava građana, finansijsko poravnanje, period tranzicije, upravljanje kao i protokole o Irskoj, Gibraltaru i Kipru, i druga pitanja vezana za razdruživanje.

U sedištu Evropske komisije u Briselu naglašavaju da su pregovarači takođe postigli sporazum o okviru političke deklaracije o budućim odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

„U pitanju je veoma važan trenutak. Ono što smo se dogovorili na nivou pregovarača fer je i izbalansirano, uzima u obzir poziciju Ujedinjenog Krajevstva, organizuje povlačenje UK na uređen način, osigurava da neće biti tvrde granice na Irskom ostrvu i polaže temlje za ambiciozno novo partnerstvo“, rekao je Mišel Barnije, glavni pregovarač EU u ovom procesu.

Hoće li biti saglasnosti u Londonu?

Britanski ministar za Bregzit Dominik Rab podneo je danas ostavku u znak protesta zbog sporazuma premijerke Tereze Mej o izlasku iz Evropske unije, ističući da mu „savest ne dozvoljava“ da podrži nacrt tog dogovora. On je druga osoba koja napušta ovu poziciju, nakon Dejvida Dejvisa u julu.

Tereza Mej je sinoć objavila da je, posle petočasovnog sastanka, obezbedila podršku vlade što se tiče sporazuma.

BBC navodi da su se, međutim, neki od ministara usprotivili sporazumu.

Ova ostavka predstavlja veliki udarac za premijerku Mej, koja bi danas trebalo da se obrati parlamentu povodom postignutog sporazuma, navodi AP.

Kako prenosi „Politiko“, poslanici Konzervativne partije koji se zalažu za odlučniji raskid veza sa EU mogli bi da pokrenu izglasavanje nepoverenja premijerki. Za njenu smenu bilo bi potrebno 158 glasova „za“.

Mej će u Parlamentu morati da se osloni na podršku umerenih poslanika svoje partije, kao i opozicionih Laburista. Ta podrška je, međutim, sve samo ne sigurna, podseća ovaj list.

 

Izvor: European Western Balkans