Arhiva vesti

Evropski savet odobrio sporazum o izlasku i budućim odnosima sa Velikom Britanijom

Evropski savet je saopštio da je odobrio Sporazum o povlačenju Velike Britanije iz Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju.

„Evropski savet poziva Evropsku komisiju, Evropski parlament i Savet EU da preduzmu neophodne korake kako bi osigurali da sporazum može stupiti na snagu 30. marta 2019. godine čime bi se omogućilo uređeno povlačenje”, stoji u zaključcima sastanka EU 27.

Evropski savet odobrio je i političku Deklaraciju koja određuje okvir za buduće odnose između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

”Evropski savet ponavlja odlučnost Unije da u budućnosti bude u što bližem partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom u skladu s političkom Deklaracijom. Pristup Unije će nastaviti da bude definisan opštim stavovima i principima utvrđenim u ranije dogovorenim smernicama Evropskog saveta”, navodi se u zaključcima današnjeg samita u Briselu.

Evropski lideri su zahvalili i glavnom EU pregovaraču za Bregzit Mišelu Barnijeu za sve napore i njegov doprinos održavanju jedinstva između država članica EU27 tokom pregovora o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Mej: Glasanje u Parlamentu pre Božića

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je sporazum o Bregzitu koji su lideri Evropske unije danas potpisali „najbolji i jedini mogući sporazum“ za koji će britanski Parlament glasati, a ujedno je upozorila poslanike da neće biti opcija za ponovo pregovaranje.

Mej je novinarima, posle jutrošnjeg samita, rekla da se saglasila sa liderima EU, istakavši da neće biti drugih opcija na stolu do istupanja njene zemlje iz evropskog bloka 29. marta, prenosi AP.

„Ako ljudi misle da će nekako ipak biti ponovnih pregovora, to se neće dogoditi“, istakla je.

Mej je navela da će britanski Parlament do Božića glasati o sporazumu o razlazu sa EU.

Prema njenim rečima, današnje potpisivanje sporazuma na samitu EU označava kraj jedne faze i početak „ključne nacionalne debate“ o budućnosti Britanije.

Britanska premijerka poručuje da će se boriti „srcem i dušom“ da stekne podršku za sporazum, koji nailazi na ogromno protivljenje među konzervativnim poslanicima, kao i među opozicijom.

„Mislim da imamo dužnost kao Parlament… da sprovedemo Bregzit“, istakla je.

Mej je napomenula da će sada pokušati da poslanike ubedi da podrže sporazum objavljujući analize i obraćajući se javnosti, a istovremeno je naglasila da će zemlja, ukoliko sporazum bude odbačen, biti suočena sa većom neizvesnošću, prenosi Rojters.

Britanija je, zaključila je Mej, postigla „dobar sporazum“, sa mnogobrojnim prednostima za tu zemlju i njen narod.

Španija: Ojačana pozicija u pogledu Gibraltara

Pozicija Španije u vezi s Gibraltarom, britanskom teritorijom od 1713. na jugu Iberijskog poluostrva na koju Madrid polaže pravo, snažnija je pošto su lideri EU danas odobrili sporazum o povlačenju Britanije iz tog bloka i izneli plan o budućim odnosima, izjavio je španski premijer Pedro Sančes.

„To je Španiju stavilo u snažnu poziciju u pregovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom o Gibraltaru, kakvu do sada nismo imali“, rekao je Sančes na konferenciji za novinare nakon samita u Briselu, prenosi Rojters.

Španija je, uoči današnjeg samita, zatražila izmene u nacrtu sporazuma o Bregzitu i izjavi o budućim odnosima, kako bi bilo jasno da će bilo kakve odluke o toj britanskoj teritoriji biti donete samo u direktnim pregovorima sa Madridom.

Španski premijer zapretio je u petak da će samit evropskih lidera biti otkazan ako se ne postigne dogovor o Gibraltaru.

Pozitivne ocene evropskih zvaničnika

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ocenio je da je postignut „najbolji i jedini mogući“ sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU.

„Sporazum je dobar, ali i tužan. Ne mislim pritom na sam sporazum, već na Bregzit kao na tužan trenutak za EU, ali i za Veliku Britaniju. Budućnost će to dokazati“, rekao je Junker posle današnjeg samita EU na kojem je prihvaćen sporazum o Bregzitu.

On je posle odluke Evropskog saveta da podrži Sporazum o izlasku Britanije iz EU ponovio da je tužan dan onaj u kome bilo koja članica izlazi iz Unije i potvrdio da su to gotovo jednoglasno poručili i lideri zemlja članica sa samita u Briselu.

„Ovo je najbolji i jedini mogući sporazum. Ubeđen sam da će oni koji moraju još da ga ratifikuju u Evropskom parlamentu i Vestminsteru (britanskom parlamentu) to imati na umu kada budu glasali“, poručio je Junker.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je dogovor o Bregzitu „diplomatskim remek delom“.

„Ovo je istorijski dan koji izaziva dvojaka osećanja…tragično je što Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU nakon 45 godina, ali moramo da ispoštujemo glas britanskog naroda“, rekla je kancelarka, prenosi AP.

Ona je pohvalila dogovor koji je Mejova danas postigla „u ekstremo teškoj situaciji bez presedana“.

Dogovor, smatra kancelarka, uzima u obzir interese obe strane.

 

Izvor: European Western Balkans