Arhiva vesti

Sporazum o Bregzitu Tereze Mej poražen u Parlamentu

Sporazum koji je premijerka Tereza Mej ispregovarala sa čelnicima EU o odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Unije nakon Bregzita odbijen je u donjem domu Parlamenta sa 432 glasa protiv, naspram 202 glasa za.

Ovo predstavlja veliki poraz za premijerku, jer je, pored opozicionih Laburista, i čitavih 118 poslanika vladajuće Konzervativne stranke glasalo protiv sporazuma, prenosi BBC. Ipak, ona nije pokazala nameru da podnese ostavku.

Pre nekoliko nedelja, Mejova je „preživela“ glasanje o poverenju unutar svoje stranke, kada je otprilike isti broj Torijevaca glasao za njenu smenu. Oni sada nemaju mogućnost da pokrenu novo glasanje o u narednih godinu dana. Međutim, ono može da se održu u Parlamentu.

Glavna kontroverza sporazuma bio je status Severne Irske. Bila je predviđena mogućnost da cela Britanija ostane u carinskoj uniji sve dok se ne nađe odgovarajuće rešenje za odnose na Irskom ostrvu. Ovo je urađeno kako se ne bi povlačila nova carinska granica bilo između Severne Irske i Republike Irske, bilo između Severne Irske i Velike Britanije, ali je naišlo na neodobravanje čvrstih pristalica Bregzita.

Po svemu sudeći, država će 29. marta napustiti EU bez sporazuma koji bi regulisao buduće odnose. Lider Laburista Džeremi Korbin pozvao je na nove izbore, dok je veliki broj onih koji traže drugi referendum o članstvu.

Izvor: European Western Balkans