Arhiva vesti

U Bukureštu održan sastanak ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana

U prestonici Rumunije održan je neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU i država kandidata za članstvo, u organizaciji Visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini i rumunskog predsedavanja EU.

Tema neformalnog radnog ručka na kome su prisustvovali ministri zemalja regiona bila je „Budućnost regiona Zapadnog Balkana, jačanje dijaloga i unapređenje regionalne saradnje u kontekstu globalnih izazova“. Mogerini je ranije najavila da će se ministrima spoljnih poslova EU na neformalnom sastanku u Bukureštu priključiti i šefovi diplomatija zemalja kandidata.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je uverenje svih koji su učestvovali na sastanku da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen i da carine na robu iz centalne Srbije i BiH treba da budu što pre ukinute.

„Niko se nije javio sa rečima opravdanja za jedan takav potez Prištine. Ali, generalno, svi smo na šteti zbog takvih nerauzmnih poteza i očekujemo da ovaj pritisak na Prištinu urodi plodom“, rekao je Dačić za Tanjug.

Takođe je prokomentarisao temu sastanka. „Ja sam izneo naše stavove, koji se baziraju na strateškom partnerstvu sa Kinom i uverenju da to nije u suprotnosti sa evropskim putem Srbije. I svi drugi su govorili u tom tonu, imajući u vidu da postoji inicijativa “Pojas i put“, koja okuplja 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kinu. Sam sastanak je bio veoma korektan“, rekao je Dačić.

Neformalnom sastanku Saveta ministra u Bukureštu, koji je počeo u četvrtak, prisustvuvao je i komesar Johanes Han, koji je sa šefovima diplomatija zemalja kandidata razmotrio i situaciju na Zapadnom Balkanu u svetlu uspeha ratifikacije Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije kao i mogućnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Šefica EU diplomatije izjavla je da su zajednički neformalni sastanci šefova diplomatija EU i zemlja kandidata za članstvo uspostavljeni početkom njenog mandata. Ona je ocenila da je u pitanju dragoceno iskustvo zajedničke diskusije o različitim pitanjima.

Ministar spoljnih poslova Ruminije Teodor Meleškanu izjavio je da će tokom svog predsedavanja EU Rumunija organizovati događaje i razgovarati sa zemljama kandidatima. „Pokušaćemo da ih ohrabrimo, a nadamo se i da će Evropska komisija do početka maja finalizovati odluku o politici proširenja“, izjavio je Meleškanu u Bukureštu.

Izvor: European Western Balkans