Arhiva vesti

Britanski parlamentarci preuzeli kontrolu nad Bregzitom

Britanski parlamentarci izglasali su preuzimanje kontrole u Donjem domu parlamenta nad britanskim izlaskom iz Evropske unije, u potezu bez presedana kojim žele da dođu do većine za bilo koju opciju izlaska Britanije iz članstva u EU.

Glasanjem u kojem je 329 glasova bilo ‘za’, a 302 ‘protiv’ za amandman koji su podržali poslanici iz različitih stranaka, vlada premijerke Tereze Mej doživela je poraz.

Trojica ministara – Ričard Harington, Alister Burt i Stiv Brajn, izašla su iz vlade želeći da glasaju za ovaj predlog.

Premijerka Tereza Mej pokušala je da spreči poraz nudeći parlamentarcima seriju glasanja o alternativama Bregzita, koje bi organizovala vlada.

Po njenim rečima omogućavanje parlamentarcima da preuzmu agendu u Donjem domu uspostavilo je „presedan koji nije dobrodošao“.

Takozvana indikativna glasanja trebalo bi da se održe u sredu.

Prema ishodu glasanja parlamentarci će moći da glasaju za seriju opcija, koje će verovatno uključiti i glasanje o tzv. „mekom Bregzitu“, uređenom izlasku, te o drugom referendumu. Ta su glasanja zamišljena kao testiranje volje parlamenta kako bi se, ako ništa drugo, videlo što vodi većinu.

Premijerka Mej je rekla da ne daje nikakve garancije da će se ona pridržavati njihove odluke.

Lider laburista Džeremi Korbin, koji je takođe podržao amandman koji je predložio konzervativac Ser Oliver Letvin, rekao je da vlada „mora ozbiljno da shvati proces“, dodavši da „vlada nije uspela te da ovaj Dom mora, a verujem, i hoće uspeti“.

Po njegovim rečima, poslanici će hteti da pronađu konsenzus o tome kako dalje, uključujući i moguće „potvrdno glasanje“ javnosti, za šta je premijerka ranije rekla parlamentarcima da ne želi jer bi se na listiću našlo pitanje o ostanku u Uniji.

Trideset Torijevaca, stranke premijerke Mej, glasalo je protiv vlade, uključujući i trojicu ministara, koji su se povukli sa svojih ministarskih dužnosti.

Poslanici u britanskom parlamentu glasali su i o predlogu da se zatraži još jedno produženje Bregzita u slučaju da do 5. aprila ne bude odobren sporazum. Vlada je u tom glasanju tesno pobedila, s 314 ‘protiv’ i 311 glasova ‘za’ amandman.

Premijerka je ranije rekla da njen sporazum s EU nema dovoljno podrške da bi „kako stvari stoje“ prošao u Donjem domu, ali da se ona nada da će uveriti dovoljan broj poslanika da ga podrže tako da bi ga mogla ove nedelje da ga stavi na novo glasanje.

Sporazum je u parlamentu već dva puta odbijen velikom razlikom u glasovima te je premijerka bila prisiljena da zatraži od Unije odlaganje Bregzita.

Ona ove nedelje planira usvajanje zakona kojim bi se odložio datum izlaska Britanije 29. marta i dala podrška Bregzitu 12. aprila.

 

Izvor: europeanwesternbalkans.rs