Arhiva vesti

Za evroposlanike izabrano pet komesara, EK neće trpeti ako odu

Na izborima za Evropski parlament pet komesara iz Komisije Žan-Kloda Junkera izabrano je za evroposlanike. U narednom periodu videće se da li će oni zauzeti svoja mesta u Parlamentu ili će ostati na funkciji komesara. Junker je zahtevao od članica da im ne traže zamene na četiri meseca jer u Komisiji "i tako nema dovoljno posla za 28 komesara".

U EP su izabrani prvi potpredsednik Komisije Frans Timermans, potpredsednici Andrus Ansip i Valdis Dombrovskis i komesarke Korina Krecu i Marija Gabrijel.

Bugarska Gabrijel jasno je rekla da će preuzeti mesto evroposlanika ali da će otići iz Parlamenta ako eventualno bude nominovana za komesarku u novoj EK.

Krecu, koja je izabrana na listi partije Pro Rumunija bivšeg premijera Viktora Ponte, verovatno će zauzeti svoje mesto u EP pošto je mala verovatnoća da dobije neku bolju ponudu.

Timermans, vodeći kandidat evropskih socijalista za predsednika Komisije, mogao bi da odluči da ostane na sadašnjoj poziciji, piše briselski EURACTIV.

Čak i da ostane bez vodećeg mesta u Komisiji, velike su šanse da Timermans bude komesar svoje zemlje, možda i potpredsednik ili novi visoki predstavnik za spoljnu politiku.

Problem bi mogao da bude ako Estonac Ansip odluči da prihvati mesto u EP jer su i on i Marija Gabrijel zaduženi za digitalno tržište.

Uobičajeno je da se komesarima koji su izabrani za evroposlanike ne traži zamena jer je vreme do izbora nove Komisije obično kratko.

Portfelj Letonca Dombrovskisa, potpredsednika za evro, lako bi mogao da pokrije Pjer Moskovici koji je zadužen za ekonomska i finansijska pitanja.

EURACTIV je pitao Komisiju o planovima za slučaj nepredviđenih situacija i dobio uverevanje da će biti objavljeni nakon što komesari odluče o svojim planovima.

Junker: Nema dovoljno posla za 28 komesara

Predsednik EK zatražio je od članica da ne žure sa izborom zamena za komesare koji su izabrani u EP jer "i tako nema dovoljno posla za 28 komesara".

Junker je u intervjuu za Bild am zontag apelovao na članice da ne zamene svoje komesare kojima mandat traje do novembra.

Novoizabrani evroposlanici pre 1. jula moraju da odluče da li će zazuzeti svoja mesta u EP. Ako neki od komesara izabranih za evroposlanike preuzme mandat u EP, njegova zemlja će četiri meseca biti bez svog komesara.

"Svaka članica ima pravo da imenuje novog komesara na preostala četiri meseca", rekao je Junker. Kako je dodao, to bi "evropskog poreskog obveznika koštalo milion evra po komesaru, za preseljenje, službenike, doživotnu penziju koju svaki komesar dobija bez obzira koliko će biti na dužnosti jer su tako odlučile članice. Pokušavam da to sprečim".

Predsednik EK naglasio je da posao odlazećih komesara na četiri meseca mogu da podele preostali. Takođe je rekao da je više puta tražio da se broj komesara smanji, preneo je EURACTIV.

Ugovorom EU predviđeno je da broj komesara može da bude dve trećine broja članica. To je međutim "palo u vodu" kao rezultat irskog referenduma 2008. kojim je ratifikovan Lisabonski ugovor. Evropski savet tada je obećao da će se Ugovor promeniti tako da svakoj članici garantuje jednog komesara.

Potpredsedici EK uglavnom rade ono što i komesari - Timermans pokriva portfelj komesarke Vere Jurove a potpredsednica i šefica diplomatije Federika Mogerini portfelje komesara Johanesa Hana, Nevena Mimice i Hristosa Stilijanidesa.

Ansip pak "pokriva" portfelj Marije Gabrijel, Šefčovič Migela Arijasa Kanjetea, Valdis Dombrovskis Pjera Moskovicija a Jirki Katainen Elžbiete Bjenjkovske.

Junker se takođe ponovo požalio da članice ne obraćaju pažnju na rodnu ravnotežu u Komisiji.

Bugarska je inače jedina članica EU koja nikada nije imala komesara muškarca.

 

Izvor: EurActiv.rs