Arhiva vesti

Kukan: Izveštaj Komisije pozitivan pristisak za brži napredak Srbije

Predsedavajući Odborom Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan ocenjuje da je poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije kritički, objektivan i konkretan.

”Izveštaj je jaka poruka Srbiji koja pokazuje interes za napredak zemlje na putu ka članstvu u EU, ali i potrebu za odlučnijim koracima naših partnera u Srbiji”, kaže Kukakn za Tanjug.

Eduard Kukan konstatuje da izveštaj o napretku Srbije u procesu proširenja pominje da je ”Srbija pripremljena” u mnogim odblastima. Istovremeno, Kukan napominje da su čvrsti dokazi i konkretni rezultati ono što EU očekuje od Srbije u ovom trenutku, a ne samo određeni stepen pripreme i usvanje dobrih zakona.

”Ovaj izveštaj vidim kao kao ozbiljno interesovanje i pozitivan pritisak EU koja želi da vidi brže kretanje Srbije na putu ka članstvu. Nema vremena za gubljenje, trebaju nam konkretni i ubedljivi rezultati Srbije”, kaže Kukan.

Kukan navodi da poslednji izveštaj ne donosi kritiku Srbije u oblasti dijaloga sa Prištinom jer je ”Beograd odreagovao suzdržano, na ne baš diplomatski mudar potez uvođenja taksi”, ali da je kritika prisutna kada je reč o slobodi medija što se ponavlja kao oblast u kojoj nema napretka.

”Možda je izveštaj zvučao više dramatično, ali tako ne bi trebalo da bude shvaćeno od strane naših prijatelja i partnera u Srbiji. Dakle ne kao pritisak ili pretnja, već suprotnno, kao pozitivan interes i potreba da se vidi više konkretnih rezulata”, smatra Kukan.

Na pitanje Tanjuga kako vidi reakcije zvaničnika u Srbiji na izveštaj o napretku, Edurad Kukan napominje da ovakav izveštaj o Srbiji nije iznenadio zvaničnike u Briselu, ali da je ugao na koji Brisel gleda na stvari često drugačiji od ugla Beograda.

”Zato je dobro da se o tome razgovara i ukaže na potrebu da se od Srbije očekuje više. Postoje stvari na koje mi gledamo vrlo ozbiljno u procesu proširenja, a to se posebno odnosi na Srbiju koja je ključna zemlja u regionu i koja na osnovu svog razvoja može da utiče pozitivno ili negativno na zemlje u okruženju”, kaže Kukan.

Eduard Kukan povodom dela izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na rad parlamenta u Srbiji kaže da u pitanju nije ”politička ocena” već stav EU da je parlament je mesto za široki međustranački dijalog imeđu vlasti i opozicije i mesto koje mora da kontroliše i nadgleda rad Vlade. On dodaje da je problem rada parlamenta prisutan svuda na Zapadnom Balkanu, a bojkot parlamenta neprihvatljiv.

”Bojkot nije način da se bori za demokratiju. Parlament je mesto gde se bore ideje, a ne štrajukuje. Zato Komisija kaže da je uloga i odgovornost i na vlasti i opoziciji u Srbiji da uđu u smislen dijalog. Opozicja ima legitimnu ulogu u demokratskim društvima i trebalo bi da ubedi narod da bi oni bili bolji kao vlast. A to da napuste parlament i da čak prete bojkotom izbora, to je jednostavno neprihvatljivo”, zaključuje Kukan.

Izvor: European Western Balkans