Arhiva vesti

Grupa liberala u EP menja ime u Obnoviti Evropu

Centristička, liberalna politička grupa ALDE u Evropskom parlamentu, kojoj su se pridružili francuski poslanici iz pokreta predsednika Emanuela Makrona, promenila je naziv u Rinju Jurop (Renew Europe - Obnoviti Evropu). Krajnje desničarska grupa u EP do sada poznata kao Evropa naroda i sloboda, postaće grupa Identitet i demokratija i imaće 73 poslanika.

Nova centristička grupa naslednik je Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) kojim je predsedavao bivši belgijski premijer Gi Ferhofstat, snažni pristalica evropskih ambicija predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Grupa ALDE, kao ustupak novim francuskim poslanicima, više se neće tako nazivati zbog reči "liberalni", koja se u Francuskoj često, a pogotovo od kako su buknuli protesti Žutih prsluka, uvredljivo koristi za zagovornike divljeg kapitalizma.

U toj grupi s više od stotinu članova, koja će biti treća po snazi, posle konzervativaca iz Evropske narodne stranke (EPP) i Partije evropskih socijaldemokrata (S&D), nalazi se 21 francuski poslanik.

Oni su na evropskim izborima krajem maja izabrani sa liste Preporod (Renaissance) pod vođstvom predsednika Makrona i ujedno su najveća delegacija u grupi Rinju Jurop.

Nov naziv "trebalo bi da zadovolji naše nove francuske partnere", izjavio je novi britanski poslanik Liberalnih demokrata Kris Dejvis, čija će delegacija biti druga po veličini u grupi. "Ali mnogi od nas će to i dalje zvati Liberalna grupa ", dodao je on.

Rinju Jurop će igrati jednu od ključnih uloga u Evropskom parlamentu pošto su grupe EPP i SD izgubile istorijski kapacitet da zajedno formiraju većinu.

Francuske pridošlice nameravaju da preuzmu vodeću ulogu, pod vođstvom bivše ministarke Natali Loazo, kandidatkinje za predsednicu te nove grupe, o čemu bi odluka trebalo da bude doneta 18. ili 19. juna.

Liberali u EP pregovaraju sa konzervativcima iz EPP, socijaldemokratama i Zelenima o formiranju većine koja bi u narednom petogodišnjem sazivu u parlamentu odlučno zastupala pro-evropsku platformu. Osnovno neslaganje među tim grupama ostaje, međutim, oko kandidata za šefa buduće Evopske komisije.

Sa druge strane, evroskeptična, krajnje desničarska grupa u EP do sada poznata kao Evropa naroda i sloboda, postaće Identitet i demokratija (ID).

Ta grupa imaće u novom sazivu 73 poslanika, uključujući članove italijanske Lige Matea Salvinija i francuskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marine Le Pen.

"Identitet i demokratija će tokom narednih pet godina biti naziv naše grupe u Evropskom parlamentu, i u njoj će sada biti 22 poslanika (a 23 posle Bregzita) iz francuskog 'Nacionalnog zbora' ", napisao je na Tviteru novi poslanik EP iz Nacionalnog okupljanja Tijeri Marijani.

On je rekao da će grupa imati 73 člana iz devet zemalja, ali nije dao podatke o nacionalnim delegacijama u Evropskom parlamentu, čija je konstitutivna sednica zakazana za 2. jul.

Predsedavanje grupom će zadržati Italijan Marko Cani, bivši poslanik "Pokreta Pet Zvezdica" koji se pridružio Evropi naroda i sloboda početkom 2017. godine, objavio je Marijani u drugom tvitu.

Sa 73 člana, ta parlamentarna grupa je udvostručila broj poslanika u odnosu na odlazeći saziv EP, u kojem je imala 36 poslanika iz osam zemalja.

Šefica francuske desnice, Marin Le Pen, koja je došla u Brisel, težila je formiranju "super grupe". Krajem maja, dok su pregovori o njenom sastavu još bili u toku, ona je rekla da već ima 77 članova i da se nada "da će moći značajno da poveća taj broj".

Pored izabranih predstavnika Nacionalnog okupljanja, grupa može računati na 28 izabranih poslanika italijanske Lige, kao i na članove belgijske ultranacionalističke stranke Flamanski interes (Vlams Belang) i krajnje desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO).

Ali oni nisu uspeli da u svoje redove privuku 29 britanskih poslanika Stranke za Bregzit Najdžela Faradža.

Izvor: EurActiv