Arhiva vesti

Tusk traži od Džonsona realnu alternativu za bekstop

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da sve dok britanski premijer Boris Džonson ne predloži "realnu alternativu" dogovoru o "bekstopu" sa ciljem da se izbegne "tvrda" granica sa Irskom, on zapravo podržava "ponovno uspostavljanje granice". Džonson želi sporazum sa EU o Bregzitu ali bez "bekstopa".

Jedan od ključnih delova sporazuma o Bregzitu EU i Britanije odnosi se mehanizam "bekstop" koji treba da obezbedi da granica između Irske, članice EU, i britanske Severne Irske ostane otvorena, nezavisno od toga da li će London i Brisel postići sporazum o uređenom izlasku i budućim odnosima.

Obe strane obavezale su se na "bekstop rešenje" da ostave granicu otvorenom u sporazumu EU i bivše premijerke Tereze Mej, međutim, novi premijer tome se žestoko protivi.

"Oni koji su protiv bekstopa i ne predlažu realnu alternativu zapravo podržavaju uspostavljanje granice. Iako to ne priznaju", napisao je 20. avgusta na Tviteru Tusk.

Antidemokratske odredbe

Britanski premijer tražio je od EU da ponovo otvori pregovore o Bregzitu i ukloni "antidemokratske" odredbe oko irske granice koje, prema njegovim rečima, predstavljaju pretnju mirovnom procesu u Severnoj Irskoj.

Džonson je to tražio i ranije a sada je formuslisao svoje zahteve Briselu u pismu Tusku 19. avgusta, prenela je 20. avgusta agencija AP.

Irski premijer Leo Varadkar rekao je posle telefonskog razgovora sa Džonsonom da o sporazumu o Bregzitu ne može ponovo da se pregovara.

U pismu Tusku Džonson je istakao da njegova vlada želi da postigne sporazum o "razvodu" sa Briselom.

"Imate moju reč da će ova vlada raditi energično i odlučno kako bi se postigao sporazum. To nam je najviši prioritet", napisao je Džonson, preneo je AFP.

Za "bekstop" je Džonson napisao i da je neodrživ i da "nije u skladu sa suverenitetom Britanije kao države".

Pored toga, zadržavanje Britanije u carinskoj uniji sa EU sprečilo bi London da uspostavi trgovinsku politiku nezavisnu od pravila Unije, naveo je premijer.

EU stalno odbacuje mogućnost da se ponovo pregovara o sporazumu o Bregzitu koji je postignut sa Terezom Mej.

Džonson će za svoju viziju Bregzita tražiti podršku u važnim evropskim prestonicama - 21. avgusta putuje u Berlin, kod kancelarke Angele Merkel, a 22. avgusta u Pariz, na razgovore sa predsednikom Emanuelom Makronom, a pred sastanak Grupe 7 u Bijaricu krajem nedelje, piše EURACTIV.com.

Vremena je sve manje

Kako prenosi BBC, britanski premijer se založio za "fleksibilna i kreativna rešenja" i "alternativne aranžmane" zasnovane na tehnologiji kako bi se izbegla "tvrda" granica.

Prema njegovim rečima, "bekstop" treba zameniti obavezom da se što je moguće pre usvoje sporazumi kojim će se okončati tranzicioni period koji je trenutno predviđeno da traje, prema dogovoru sa bivšom premijerkom, do kraja 2020.

Ukoliko novi sproazumi ne budu na snazi do kraja tranzicionog perioda, Britanija je, rekao je Džonson, spremna da pitanje konstruktivno i fleksibilno razmotri.

"Vreme je kratko. Ali Britanija je spremna da deluje brzo i, imajući u vidu stepen zajedništva, nadam se da će i EU biti sprema", napisao je britanski premijer, preneo je BBC.

"Takođe sam uveren da bi parlament mogao brzo da deluje ako uspemo da postignemo zadovoljavajući sporazum koji na sadrži 'bekstop", kazao je Džonson.

Izvor: EurActiv