Arhiva vesti

Britanska opozicija priprema zakon za stopiranje Bregzita bez sporazuma

Glavni savetnik za Bregzit britanske Laburističke partije Keir Starmer rekao je da opozicija planira da blokira izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma tako što će tražiti odlaganje krajnjeg roka koji je trenutno 31. oktobar. Starmer je rekao za BBC da će se zakonodavci, koji će se u parlament vratiti 3. septembra, fokusirati na produženje roka kako bi sprečili premijera Borisa Džonsona da Britanija bez sporazuma napusti EU.

"Dužina produžetka roka je sekundarna, iskreno. Jednostavno moramo da zaustavimo izlazak bez sporazuma", rekao je on.

Trenutni plan je da Britanija napusti EU do 31. oktobra, osim ako formalno ne zatraže treće produženje roka i ako se sa tim slože sve ostale članice EU.

Ministar zadužen za pripreme u slučaju da ne bude sporazuma Majkl Gov odbio je da prokomentariše da li bi se vlada Borisa Džonsona pridržavala odluke parlamenta.

"Da vidimo šta će reći zakonodavstvo", rekao je Majkl Gov inače snažni zagovornik Bregzita.

Parlament se sa letnje pauze vraća 3. septembra a obustava rada parlamenta koju je Džonson tražio, a kraljica odobrila, počeće od 9. do 12. septembra.

Opozicioni poslanici planiraju da po hitnom postupku pokrenu usvajanje zakona koji će sprečiti izlazak bez sporazuma.

Svaki novi zakon mora da prođe kroz sve faze oba doma parlamenta. To bi obično trajalo nedeljama, ali bi se ove nedelje moglo obaviti za samo tri dana, piše BBC.

Međutim, vlada može da ospori predlog zakona u bilo kojoj fazi.

Očekuje se da će opozicioni poslanici izneti pred parlament predlog zakona koji bi blokirao izlazak bez sporzazuma uz pomoć pravila "SO24" koje omogućava poslanicima da zatraže raspravu o "konkretnom i važnom pitanju koje bi trebalo hitno razmotriti".

Ovo bi bilo prvo čitanje zakona - njegovo formalno uvođenje u parlament.

Ukoliko bi 4. septembra zakon dobio više od polovine glasova u parlamentu, išlo bi se u sledeću fazu.

Sledeća faza podrazumeva razmatranje i glasanje o zakonu u gornjem domu, Domu lordova.

Konačna odluka bila bi poznata u ponedeljak, 9. septembra, pre suspenzije parlamenta.

Iako protivnici izlasku bez sporazuma čine većinu u donjem domu, odluka o tome da li će zakon proći zavisiće od plemića u gornjem domu.

Džonson i njegovi najviši savetnici planiraju da se sastanu sa zakonodavcima svoje konzervativne stranke kako bi pokušali da ih spreče da podrže inicijativu u blokiranju razlaza bez sporazuma.

Premijer se zakleo da će izvesti Britaniju iz EU poslednjeg dana oktobra, čak i ako ne bude sporazuma, uprkos ekonomistima koji upozoravaju da bi takva odluka mogla imati teške posledice.

Zvaničnici EU rekli su da su spremni na scenario bez sporazuma, ukoliko bude neophodno.

 

Izvor: EurActiv.rs