Arhiva vesti

Preporuke POSP-a: Poziv vlasti da sprovede izborne reforme, opoziciji da prekine bojkot

BEOGRAD – Potrebno je da se u potpunosti primene sve preporuke misije OEBS-a, kao i da se postigne dodatan napredak u sferi slobode izražavanja, stoji u preporukama jedanaestog zasedanja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje koji je održan juče i danas u Beogradu. Opozicija se poziva da prekine bojkot parlamenta i izbora 2020.

Kako stoji u preporukama, koje zajednički usvajaju predstavnici Evropskog parlamenta i Narodne skupštine Srbije, učešće na izborima i u radu parlamenta su kamen temeljac demokratskog društva.

Opozicija se takođe poziva da zauzme proaktivan stav i uzme učešća u dijalogu pod posredstvom Evropskog parlamenta sa ciljem unapređivanja kvaliteta dijaloga u Narodnoj skupštini i predizbornog okruženja pred izbore 2020.

Vlast se, sa druge strane, poziva da u potpunosti primeni preporuke OEBS-ove misije za posmatranje izbora. S tim u vezi se pozdravlja uspostavljanje međuvladine radne grupe.

Takođe se podvlači važnost slobode izražavanja i medija i poziva se na dalji napredak u tim medijama. Takođe se naglašava potreba za prevencijom i sprovođenjem istrage u slučaju pretnja, zastrašivanja, uznemiravanja, govora mržnje i fizičkih napada na novinare.

Pozdravlja se učešće organizacija civilnog društva u unapređivanju pravnog okvira za sprovođenje izbora i izbornih praksi i osuđuje se verbalni i fizički napadi, pritisci i negativna kampanja prema civilnom društvu.

Srbija se takođe poziva da progresivno uskladi svoju spoljnu politiku sa EU i da, u odnosima sa regionom, stvori klimu za rešavanje otvorenih pitanja i intenzivniju saradnju. Podvukla se potreba za konstruktivno učešće u dijalogu sa Prištinom kako bi se postigao pravno obavezujući sorazum o normalizaciji, uz istovremeno žaljenje zbog carina od 100% koje je uvela kosovska vlada.

Izvor: European Western Balkans