Arhiva vesti

Varhelji: EU novom metodologijom želi da osnaži veze sa zemljama Zapadnog Balkana

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je 6. februara u Beogradu da EU novom metodologijom u procesu proširenja želi da osnaži veze sa zemljama Zapadnog Balkana, a posebno s onima koje su već počele pregovore o članstvu.

"Postoji napredak, želim da ga ubrzam, radiću na tome zajedno sa Srbijom. Voleo bih da do kraja mog mandata bar jedna zemlja regiona bude spremna za pristupanje Uniji. To je moja misija za naredne 4,5 godine i nadam se da ću u Srbiji za to imati puno partnerstvo", rekao je Varhlji.

Varhelji je dodao i da je obnovljena metodologija pristupnog procesa koja se zasniva na četiri principa (kredibilnost, predvidljivost, dinamika i političko vođstvo) prvi stub strategije Evropske komisije.

Drugi element tog plana je otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom pre majskog Samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu, a treći je nova strategija ekonomskog razvoja i investicija za ceo region koju EU želi da stavi na sto na zagrebačkom samitu, naveo je Varhelji.

"Na Samitu u Zagrebu želimo da stavimo na sto novu strategiju ekonomskog razvoja i investicija za sve zemlje Zapadnog Balkana kako bi se i ekonomije i društva tog regiona približili EU. Treba da pomognemo tim zemljama da stvore otpornu i funkcionalnu tržišnu ekonomiju, da podignemo na viši nivo životni standard građana, da stvorimo privredni rast i nova radna mesta", rekao je Varhelji.

Za novu metodologiju u procesu pristupanja Uniji, Varhelji ja kazao da treba da doprinese da taj proces bude više predvidiv i za članice Unije i za zemlje Zapadnog Balkana.

"Kada se postigne određeni rezultat, treba to da prepoznamo. Ako nema napretka ili ima nazadovanja, treba da idemo korak unazad", naveo je evropski komesar.

On je dodao da evropska perspektiva nije data "zdravo za gotovo", već da i Srbija i svaka zemlja koja želi da se pridruži EU "mora da radi na tome".

"Čitava ideja koja stoji iza nove metodologije jeste da pokušamo da učinimo proces više politički i da razgovaramo o zajedničkim problemima. Imamo širu perspektivu, ne seckamo probleme na deliće, nego imamo bolju sinergiju čitavog procesa i nadam se bolju dinamiku", rekao je Varhelji.

On je naveo da je regionalna saradnja prioritet koji će se EU truditi da ojača i kroz novu metodologiju i kroz Samit u Zagrebu.

"Dobrodošlo je sve što region može da učini kako bi olakšao kretanje i trgovinu. Zato je inicijativa Mini Šengen dobrodošla. Ona treba da bude otvorena i za ostatak regiona, ohrabrujem zemlje da učestvuju u tome, jer će to doneti promene ljudima i privredama i dati opipljive rezultate", dodao je evropski komesar.

Uoči konferencije za novinare, Varhelji i ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović potpisali su finansijski sporazum IPA 2019 u vrednosti od 138.55 miliona evra bespovratnih sredstava. Sredstva su namenjena projektima u oblasti ekonomije, nauke, vladavine prava i upravljanja. Značajan deo novca biće usmeren na pravosuđe i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala – oko 18 miliona evra, kao i za prevenciju i reagovanje u vanrednim situacijama – oko 10 miliona evra i reforme u brojnim oblastima u vezi sa procesom pristupanja EU i učešća u programima EU – oko 34 miliona evra.

Delovi vesti su preuzeti sa sajtova EurActiv i European Western Balkans