Arhiva vesti

Poslanici Evropskog parlamenta: Nazadovanje demokratije na Balkanu zahteva političku angažovanost EU

BRISEL – Grupa “Obnovimo Evropu” ozbiljno se odnosi prema proširenju i snažno veruje u evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, napisali su poslanici Evropskog parlamenta Natali Luazo i Ilhan Kjučuk u autorskom tekstu za Euractiv.

Oni su pozvali na veće političko vlasništvo nad procesom, na bolju komunikaciju njegovih koristi građanima kako Zapadnog Balkana, tako i Evropske unije. Oni su takođe podržali predloženu metodologiju Evropske komisije i inicijativu za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

„Uvereni smo da građani zemalja Zapadnog Balkana zaslužuju da uživaju vladavinu prava, funkcionalne institucije, javnost zasnovanu na zaslugana u administraciji i zdravoj ekonomskoj politici jednako kao i građani EU. Nismo spremni da se pogađamo oko težnja ljudi iz zemalja kandidata, jer verujemo u Uniju u kojoj niko nije ostavljen iza“, napisali su poslanici.

Prema njima, u kontekstu demokratskog nazadovanja širom regiona i podeljenih javnih mnjenja u pogledu proširenja u Evropskoj uniji, proširenje se mora rešavati sa političkom posvećenošću i nadzorom, a ne kroz birokratsku rutinu.

„Štaviše, reforma EU može i treba ići paralelno sa procesom proširenja, jer nam je potrebna i dublja i šira Unija“, napisala je Luazo, predsedavajuća Pododborom za bezbednost i odbranu i članica “Republike u pokretu”, stranke predsednika Francuske Emanuela Makrona, i Ilhana Kjučuka, izvestioca EP za Severnu Makedoniju.

Do sada nije bilo komunicirano o procesu proširenja kao što je to moglo biti, napisali su poslanici.

„Građanima sa Zapadnog Balkana treba objasniti da su reforme dizajnirane da služe njihovim interesima, a ne da bi zadovoljile EU. Evropski građani treba da budu ubeđeni da je kompletiranje ponovnog ujedinjenja našeg kontinenta sigurniji i korisniji pristup od zadržavanja nepromišljenog statusa kvo“, naglasili su poslanici.

Oni su zatražili da Savet odobri novu metodologiju pridruživanja i formiraju bazu za ponovno pokretanje procesa na vreme za Samit o Zapadnom Balkanu u Zagrebu, kao i za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Luazo i Kjučuk takođe su podržali ideju o imenovanju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da radi pod nadležnošću visokog predstavnika i komesara koji je zadužen za politiku proširenja i susedstva i da se fokusira na rešavanje zaostalih sukoba u celom regionu.

“Zemlje Zapadnog Balkana pripadaju geografski, istorijski i kulturno Evropi. Moramo zajednički da ojačamo naše napore kako bi se oni ekonomski i politički pridružili našoj Uniji“, zaključili su poslanici.

Izvor: European Western Balkans