Arhiva vesti

Evropska komisija objavila smernice za integrisani pristup upravljanju granicama

Evropska komisija predstavila je 16. marta članicama EU smernice za mere upravljanja granicama u kontekstu epidemije korona virusa čiji je cilj da se zaštiti zdravlje građana, osigura pravilan tretman onih koji putuju i obezbedi da osnovna roba i usluge ostanu na raspolaganju.

Smernice sadrže principe za integrisani pristup efikasnom upravljanju granicama radi zaštite zdravlja uz očuvanje integriteta unutrašnjeg tržišta, saopštila je EK.

Ministrima zdravlja i unutrašnjih poslova EU smernice su predstavile evropske komesarke za ta dva resora Stela Kiriakides i Ilva Johanson na prvom zajedničkom video-sastanku.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen istakla je da će mere za sprečavanja širenja korona virusa biti efikasne samo ako budu koordinisane na evropskom nivou.

EK je navela da ljudima kojima preti opasnost od širenja COVID-19 mora da se ozbezbedi pristup zdravstvenoj nezi ili u zemlji dolaska ili u zemlji odlaska u koordinaciji te dve zemlje.

Ljudima koji su bolesni ne treba zabraniti ulazak u zemlju već im pružiti zdravstvenu negu, istakla je EK.

EK navodi i da granične kontrole radi zaštite javnog zdravlja treba organizovati tako da se spreči pojava velikih redova u kojima može da se poveća širenje virusa, kao i da članice treba da koordiniraju sprovođenje zdravstvenih pregleda samo na jednoj strani granice.

"Sve granične kontrole treba primenjivati srazmerno i uz poštovanje zdravlja ljudi", istakla je EK dodajući da članice mogu da zahtevaju period samoizolacije od građana drugih članica ako isto traže i od svojih građana.

U ciju obezbeđenja slobodnog kretanja robe, uključujući lekove i zaštitnu opremu, navodi se da mere kontrole ne treba da prouzrokuju ozbiljnije poremećaje u lancu snabdevanja, kod usluga od opšteg interesa, u nacionalnim ekonomijama i ekonomiji EU kao celini.

Takođe, navodi se dalje, bezbedno kretanje radnika u transportu, uključujući vozača kamiona i vozova, pilota i posada aviona, od ključnog je značaja za adekvatno kretanje robe i osnovnog osoblja.

EK je navela i da ne treba uvoditi dodatne dozvole za robu koja legalno cirkuliše unutrar jedinstvenog tržišta EU i dodala da, prema Evropskoj agenciji za bezbednost hrane, ne postoje dokazi da je hrana izvor ili da prenosi  COVID-19.

Izvor: EurActiv.rs