Arhiva vesti

Evropska unija stvara strateške rezerve medicinske opreme; Srbija će imati pristup

BRISEL – Evropska komisija odlučila je danas da formira strateške rezerve medicinske opreme kako bi pomogla zemljama EU suočenim sa pandemijom koronavirusa. Rezerve će biti deo Mehanizma civilne zaštite EU, u kojem, pored zemalja članica, učestvuju još šest evropskih zemalja, medju kojima i Srbija, prenosi Beta.

Rezerve nazvane „rescEU“ sastojaće se od opreme poput respiratora, zaštitnih maski, vakcina, lekova i laboratorijskog materijala i biće smeštene u jednoj od zemalja članica, dok će zemlja domaćin brinuti i o nabavci opreme, a Evropska komisije će snositi 90 troškova.

Evropski Centar za koordinaciju hitnih reakcija, koji deluje u okviru odeljenja humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu EU (ECHO), biće nadležan za distribuciju opreme iz rezervi u skladu sa potrebama članica. Početni budžet za osnivanje rezervi biće 50 miliona evra, a od tog iznosa 40 miliona će morati da odobre budžetska tela Unije, saopštila je 19. marta Evropska komisija. Odluka EK stupa na snagu dan kasnije, 20. marta.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da se osnivanjem prve evropske zajedničke rezerve hitne medicinske opreme aktivira evropska solidarnost. „To će koristiti svim načim državama članicama i svim našim gradjanima. Jedini put napred jeste da pomognemo jedni drugima“, rekla je Fon der Lajen.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič rekao je da će zalihe biti upotrebljene kao ispomoć zemljama članicama koje se suočavaju sa nestašicom opreme za lečenje zaraženih pacijenata, zaštitu medicinskih radnika i usporavanje širenja virusa i da je će se to sprovesti bez odlaganja.

Zalihe “rescEU” deo su Mehanizma za civilnu zaštitu EU čiji je zadatak jačanje saradnje zemalja članica u civilnoj zaštiti, sa težištem na prevenciji, jačanju spremnosti i odgovoru na prirodne katastrofe. Odlukom Evropske komisije već postojeće rezerve Mehanizma proširene su i na medicinsku opremu, a do sada su se sastojale od vatrogasnih aviona i helikoptera.

Zemlje članice mogu da se obrate za pomoć Mehanizmu civilne zaštite kada ozbiljnost nekog vanrednog dogadjaja nadmaši njihovu sposobnost da se sa njom izbore. U Mehanizam civilne zašite EU uključene su sve zemlje članice Unije, kao i Island, Norveška, Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora i Turska.

Izvor: European Western Balkans