Arhiva: Analize

Analiza Klastera jedan - Osnove

Analiza Klastera jedan - Osnove

Republika Srbija je otvorila pregovore o pristupanju Evropskoj uniji 21. januara 2014. godine. Nova metodologija EU o viđenju pristupnih pregovora je usvojena februara 2020. godine. Do februara 2020. godine Srbija je otvorila 18, a privremeno zatvorila 2 poglavlja. Nakon usvajanja nove metodologije Srbija je decembra 2021. godine otvorila klaster 4 Zelena agenda i održivo povezivanje, koji obuhvata četiri poglavlja (14 Transport, 15 Energetika, 21 Transevropske mreže i 27 Životna sredina). Srbija je zaključno sa decembrom 2021. godine, ukupno otvorila 22 od ukupno 34 poglavlja koja se u ovom trenutku pregovaraju, a privremeno je zatvorila 2 poglavlja. Srbija je dodatno u još pet poglavlja predala pregovaračke pozicije. Pred Srbijom leži potreba da ispuni prelazna merila u poglavljima 23 i 24, budući da je ispunjavanje ovih merila uslov za zatvaranje bilo kog poglavlja. Pored ispunjavanja ovih prelaznih merila, Srbija takođe treba da ispuni merila za otvaranje i podnese pregovaračke pozicije u preostalih sedam pregovaračkih poglavlja.

Nova Metodologija grupiše sva poglavlja (osim poglavlja 34 Institucije i 35 Ostala pitanja) u šest tematskih klastera u okviru kojih će sva poglavlja biti otvorena odjednom, ali će se i dalje zatvarati pojedinačno. Srbije je u svim poglavljima otvorila oko 50% poglavlja, a klastere 1 i 4 i otvorila u potpunosti. Nova Metodologija se primenjuje na Srbiju u meri u kojoj je to moguće, imajući u vidu da je usvojena u trenutku kad je Srbija već otvorila 18 i zatvorila dva poglavlja.

Suština nove metodologije je stavljanje fokusa na klaster 1 Fundamentalna pitanja i proširivanja koncepta fundamentalnih pitanja, a koja sada, pored ranijih poglavlja 23 i 24, pokrivaju Ekonomski kriterijum, Reformu državne uprave, funkcionisanje demokratskih institucija, i poglavlja 5 Javne nabavke, 18 Statistika, 23 Pravosuđe i osnovna prava, 24 Pravda sloboda i bezbednost i 32 Finansijski nadzor.

U papiru predstavljamo novitete koje je donela nova Metodologija sa akcentom na Klaster 1. Takođe predstavljamo stanje u svim delovima Klastera 1. Prikazan je redosled koraka tokom vremena učinjen u svakom od segmenata Klastera 1. Predstavljamo šta je sadržaj svakog od segmenata klastera 1, kako se prati, koliko je Srbija spremna za članstvo u svakom od segmenata, tj. kakvu ocenu spremnosti je dobila u Godišnjem izveštaju Evropske komisije, koja su merila za otvaranje i/ili zatvaranje određena u svakom od poglavlja kao i koja su prelazna merila određena u poglavljima 23 i 24. Takođe predstavljamo koji su glavni prioriteti u svakom od elemenata za naredni period, kao i koje su koristi za građane ukoliko i kad Srbija dostigne punu usklađenost sa propisima/standardima EU u datom segmentu.

U izradi papira, korišćena su zvanična (javno dostupna) dokumenta Republike Srbija i EU, nastala u toku pregovora, kao i redovni Godišnji izveštaji Evropske komisije.

Analizu možete pročitati OVDE.

Foto: Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji

Najnovije