Arhiva vesti

Eksplanatorni skrining za Poglavlje 26

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević najavila je da eksplanatorni skrining za Poglavlje 26, koje se odnosi na obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, počinje 20. februara u Briselu.
Miščević je u izjavi za Radio-televiziju Srbije istakla da će tom prilikom članovi Evropske komisije na sastanku predočiti našoj delegaciji propise EU i pravne tekovine u ovim oblastima.

Ona je ukazala na to da predstojeći parlamentarni izbori neće usporiti evrointegracije i napomenula da nijedan od planiranih 50 skrininga i analitičkih pregleda nije iz tog razloga pomeren.

Prema njenim rečima, do sada su održana četiri vrlo važna analitička pregleda koji su se odnosili na oblasti slobode kretanja radne snage, slobode pružanja usluga, međusobnih priznavanja kvalifikacija, bezbednost hrane i socijalne politike i zapošljavanja.

U prvoj godini pregovaranja, prema plaformi EU, najmanje tri poglavlja mogu biti otvorena, a to su poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, kao i Poglavlje 35, koje je instrument monitoringa dijaloga Beograda i Prištine, navela je Miščević.

(Preuzeto sa sajta Vlade Republike Srbije)