Arhiva vesti

Poglavlje 3: Završen bilateralni skrining o slobodi pružanja usluga

Srbiji predstoji dosta posla oko dovođenja regulative pružanja usluga u skladu sa evropskim standardima, izjavila je Tanjugu Tanja Miščević.

"Mi još nemamo jasan sistem pružanja usluga i osnivanja preduzeća koji bi bio uskladjen sa EU, već samo deliće”, rekla je šefica tima Srbije za pregovore o pridruživanju sa Evropskom unijom u pauzi drugog dana bilateralnog skriniga o poglavlju 3, koje je vezano za ovu temu.

Miščević je objasnila da je reč o vrlo važnom sektoru, jer na usluge u EU otpada čak 75 procenata bruto društvenog dohotka, dok je u Srbiji taj udeo oko 55 odsto.

"Prva i osnovna stvar biće usvajanje krovnog zakona o uslugama čija je izrada već u toku”, rekla je ona, dodajući da je u ovu problematiku uključeno mnoštvo institucija, čiji rad treba koordinirati.

Državni sekretar ministarstva za spoljnu i unutrašnju trgovinu Tanja Matić, koja je na čelu radne grupe za ovo poglavlje, je rekla da smatra da predstojeći izbori u Srbiji neće usporiti tempo evropskih integracija.

Naprotiv, mislim da može doći do ubrzanja, imajući u vidu da se svi zalažu za manju i homogeniju vladu”, rekla je Matić za Tanjug i dodala da su pohvale na račun srpskog tima koje su danas stigle iz Evropske komisije dokaz da se država ponaša odgovorno i vodi računa o dugoročnim projektima.

Skrining je proces utvrđivanja usklađenosti zakonodavstva zemlje kandidata sa pravilima Evropske unije i sprovodi se posebno za svako od 35 poglavlja pregovaračkog procesa, a sastoji se od eksplanatornog i bilateralnog dela.

Srbija je dosad kompletirala oba dela skrininga za pet poglavlja i zaključila eksplanatorne skrininge za još tri.

(Preuzeto sa B92)