Arhiva vesti

Počinje bilateralni skrining za Poglavlje 2

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije saopštilo je da će 25. marta 2014. godine u Briselu biti održan bilateralni skrining za Poglavlje 2, koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, odnosno na oblast koja je deo prava na kojima je zasnovana Evropska unija.
U saopštenju se navodi da će delegaciju Srbije predvoditi državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i predsednik pregovaračke grupe 2 Zoran Martinović i zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović.
U delegaciji naše zemlje biće i predstavnici Kancelarije za evropske integracije, Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Nacionalne službe za zapošljavanje, Republičkog zavoda za socijalno osiguranje i Misije Republike Srbije u Briselu.

Evropsku uniju predstavljaće eksperti iz Direktorata za zapošljavanje i jednake mogućnosti i Direktorata za proširenje.

Tokom skrininga biće detaljno predstavljeno stanje u pogledu usklađenosti zakonodavstva Srbije sa propisima EU u sledećim oblastima: pristup tržištu rada, sistem EURES (mogućnosti rada u EU) i koordinacija sistema socijalnog osiguranja i evropske zdravstvene kartice, objašnjava se u saopštenju.

(Preuzeto sa sajta Vlade Republike Srbije)