Arhiva vesti

U Briselu u toku skrining za oblast javnih nabavki

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević izjavila je danas da se proces usklađivanja domaćeg zakonodavstva u oblasti javnih nabavki sa evropskim propisima odvija u punom kapacitetu.

Miščević je u izjavi za novinare, u pauzi skrininga o javnim nabavkama koji se danas odvija u Briselu, ukazala na to da će EU od sledeće godine promeniti regulativu u toj oblasti, što će na neki način otežati pregovaračku situaciju za našu zemlju u odnosu na ono što je planirano pre početka razgovora o ovom poglavlju.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović, koji je i šef radne grupe za poglavlje koje se bavi ovom temom, istakao je da je regulativa u oblasti javnih nabavki u Srbiji u velikoj meri usaglašena sa direktivama EU, ali i ukazao na to da je podjednako važna i njena primena.

Jovanović je naglasio da Zakon o javnim nabavkama mora svuda da se primenjuje jednako dosledno, što doprinosi tome da se korupcija svede na minimum.

Skrining, koji predstavlja proces utvrđivanja saglasnosti zakona i propisa zemalja kandidata za članstvo sa standardima Evropske unije, predstavlja neophodan deo priprema za otvaranje pregovora o svakom od ukupno 35 poglavlja pregovaračkog procesa.

(Preuzeto sa sajta Vlade Republike Srbije)