Arhiva vesti

Počeo skrining za Poglavlje 29 - Carinska unija

U Briselu se 26 i 27. marta 2014. godine održava eksplanatorni skrining za Poglavlje 29 – Carinska unija. Pregovaračku grupu za carinsku uniju vode predstavnici Ministarstva finansija.

Pravne tekovine EU u ovom poglavlju sastoje se uglavnom od instrumenata kojima se obezbeđuje funkcionisanje carinske unije, kao i efikasna zaštita i kontrola spoljnih granica. Bez carinske unije EU, Zajednička trgovinska politika i razvoj Evropske unije, njeno zajedničko poljoprivredno tržište i efikasna koordinacija ekonomskih i monetarnih politika – ne bi bili mogući. Pojam carinska unija podrazumeva prostor na kome ne postoje unutrašnje prepreke kretanju robe, a na robu koja ulazi iz trećih zemalja primenjuju se zajednička pravila, carine i kvote.

Pravne tekovine EU u ovom sektoru sastoje se od zakonodavstva koje se direktno primenjuje u državama članicama i koje uključuje Carinski kodeks EU i prateće odredbe o njegovom sprovođenju.

Skrining, koji predstavlja proces utvrđivanja saglasnosti zakona i propisa zemalja kandidata za članstvo sa standardima Evropske unije, predstavlja neophodan deo priprema za otvaranje pregovora o svakom od ukupno 35 poglavlja pregovaračkog procesa.