Arhiva vesti

Održan sastanak bilateralnog skrininga za Pregovaračko poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura

U okviru procesa pregovora za pristupanje Republike Srbije Evropskoj uniji, u Briselu je 4. aprila 2014. godine održan sastanak bilateralnog skrininga za Pregovaračko poglavlje 26 – obrazovanje i kultura.

Delegacija Srbije, koju je predvodio predsednik Pregovaračke grupe 26, prof. dr Zoran Mašić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, iznela je predstavnicima Evropske komisije prikaz aktuelnog stanja u oblastima obrazovanja, kulture, omladine i sporta, stepen usklađenosti domaćeg pravnog okvira sa evropskim, kao i identifikovana otvorena pitanja, sa predlozima za njihovo prevazilaženje u narednom periodu.

Pored predstavnika Ministastva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, delegaciju Srbije činili su i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva omladine i sporta, Nacionalnog prosvetnog saveta, Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, Fondacije Tempus i Kancelarije za evropske integracije.

Evropska komisija je pohvalila saradnju sa Pregovaračkom grupom 26 na pripremi bilateralnog sastanka, kao i kvalitet unapred dostavljene dokumentacije i priloga koji su je pratili. Konstatovan je visok stepen usklađenosti domaćih propisa sa pravnim tekovinama EU.

Predstavnici Evropske komisije su istakli važnost realizovanja programa Erazmus+, Kreativna Evropa i Evropa za građane.

Gospodin Herald Hartung, iz Generalnog Direktoraza za obrazovanje i kulturu, je uručio prof. dr Zoranu Mašiću tekst Sporazuma Evropske unije i Republike Srbije o učešću Republike Srbije u programu „Erazmus+“, programu EU za obrazovanje, obuku, mlade i sport, čije se potpisivanje očekuje do kraja aprila 2014. god.

Obe strane su sastanak ocenile uspešnim i iskazale zadovoljstvo postignutim stepenom razumevanja. Naglašeno je da se u skorije vreme očekuje otvaranje pregovora u okviru ovog Poglavlja, kao i da Republika Srbija ne očekuje veće izazove u procesu usklađivanja u ovoj oblasti.

 

(Preuzeto sa sajta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja)