Arhiva vesti

Najteža poglavlja do kraja godine

Poseta evropskog komesara za proširenje Štefana Filea otklanja dileme o spremnosti EU da nastavi proces širenja i potvrđuje podršku reformskoj politici novog premijera i Vlade, kaže ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ministarka očekuje da će Srbija uskoro kompletirati pregovarački tim i nada se skorom otvaranju pregovora po konkretnim pregovaračkim poglavljima.

 

Nova ministarka Jadranka Joksimović radi i vikendom jer prve nedelje nove Vlade obeležavaju posete evropskih zvaničnika Srbiji. Kao i posetu Ketrin Ešton i dolazak Štefana Filea vidi kao ohrabrenje kabinetu Aleksandra Vučića.

 

"Očekujem da to bude, ne samo protkolarna poseta koja će pokazati podršku vladi, građanima i Srbiji, već i obostranu agendu očekivanja koju bi trebalo da imamo i mi prema EU u odnosu na reforme koje smo obećali građanima i koje ćemo započeti u ovoj godini, i koje koincidiraju sa standardima EU koji bi od naše države trebale da naprave moderno društvo i funkconalnog člana u budućnosti EU", rekla je Joksimovićeva.

 

Prema njenim rečima, važno je da građani razumeju da to nisu samo očekivanja EU prema nama, jer su to standardi koje treba da ispunimo, nego i mi očekujemo pozitvne signale za sve što radimo, a što je za dobrobit građana naše zemlje.

 

Uoči dolaska u Beograd Štefan File naglašava važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Ministarka Joksimović smatra da je nastavk razgovora važan i za Srbiju budući da je dijalog uslov uspešnog nastavka pregovora o članstvu.

 

Ona kaže da će uskoro biti kompletiran i tim Srbije za pregovore sa EU, što, dodaje, nije učinila prethodna Vlada.

 

"Važno je da ekspertski kriterijum za sastavljanje tima bude dominantan, jer su to specifične stvari koje ponekad zatevaju visok nivo tehičkog i ekspertskog znanja uz političku podršku koju vlada daje", navela je ona.

 

Kako je objasnila, eksperti koji budu pregovarali, moraju, uz političku podršku Beograda, da obezbede najbolje prelazne rokove za primenu standarda koji nisu tek tako primenljivi u našoj realnosti.

 

Nova ministarka se nada da će na kraju njenog mandata Srbija biti spremna da prođe rigorozan test EU koji bi potvrdio uspeh sveobuhvatnih reformi.

 

Iako ce drugu polovinu godine obeležiti izbori u EU, a mnogim funkcionerima, uljučujući i Ketrin Ešton i Štefana Filea ističe mandat, ministarka Joksimović se ipak nada da će Srbija uspeti da do kraja 2014. otvori i neka konkretna poglavlja u pregovorima o članstvu u Uniji.

 

Joksimovićeva je sinoć za RTS naglasila da je najvažnije da se na početku otvore najteža poglavlja, pre svega 23 i 24 koja se odnose na pravdu, dodavši da su spremni da poglavlje 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu otvore u junu.

Ona je podsetila da se poglavlja 23 i 24 tiču osnovnih sloboda, bezbednosti, podrazumevaju i reformu pravosuđa i policije, obuhvataju ljudska i manjinska prava, ali i uređenje stanja u medijima.

 

To su poglavlja koja se inače teško prva otvaraju, ocenila je ona istakavši da ne treba da kaskamo za okolnostima, nego da preuzmemo inicijativu i ne bežimo od onoga što je najteže i problematično, već da idemo u susret izazovima.

 

"Ako postoji obostrana volja mislim da može da se izvede do kraja godine", dodala je ona.

 

Kada je reč o poglavlju 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu, Joksimovićeva je ocenila da je ono važno jer koincidira sa osnovnom porukom ove vlade, a to je uvođenje efikasnijih mehanizama kontrole budžetskih sredstava.

 

Govoreći o formiranju pregovaračkog tima, ministarka Joksimović je rekla da je to izuzetno važno, iako se sa tim malo kasni.

 

(Vest je preuzeta sa sajta B92)