Arhiva vesti

Uspešni pregovori sa EU o javnim nabavkama

Šefica tima Vlade Srbije za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je danas da ne treba očekivati veće probleme u pregovorima sa EU o poglavlju 5, koje se odnosi na javne nabavke.

Miščevićeva je agenciji Beta kazala da je jedini zahtev Evropske komisije izrada strategije i akcionog plana javnih nabavki u Srbiji. Pregovaračka grupa 5, koju predvodi direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović, na jučerašnjem skriningu u Briselu najavila je da će ta strategija i akcioni plan biti uskoro završeni i da će ti sadržati i plan daljeg uskladjivanja sa standardima EU.

Miščevićeva je navela da je poglavlje javnih nabavki prvi put bilo predmet razgovora sa EU aprila ove godine, a na jučerašnjem bilateralnom skriningu Pregovaračka grupa 5 predstavila je stanje u toj oblasti u Srbiji.

- Predstavljena su rešenja novog Zakona o javnim nabavkama i iskustva njegove jednogodišnje primene, kao i institucionalni kapaciteti koje imamo u toj oblasti - kazala je Miščevićeva.

Prema njenim rečima, sledeći korak je izrada Izvestaja sa skrininga koji je Evropska komisija najavila za septembar ili oktobar ove godine, a nakon toga će se nastaviti sa radom u pripremama na pregovarackim pozicijama.

Miščević je podsetila da je danas u Briselu počeo trodnevni bilateralni skrining poglavlja 11, koji se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj i da je on obimniji.

- Naša strana treba da predstavi opšte okvire poljoprivredne politike, strateske pravce razvoja, načine finansiranja srpske poljoprivrede i potencijale za korišćenje sredstava fondova EU za poljoprivredni razvoj - navela je ona.

Miščevićeva je naglasila da će prilagođavanje u oblasti poljoprivrede biti obuhvatnije, skuplje i dugotrajnije. Pregovarački tim za poglavlje 11 predvodi državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović.

(Preuzeto sa sajta Blic Online)