Arhiva vesti

Važna procena uticaja pri izradi akcionog plana za poglavlje 23

Poglavlje 23 o pravosuđu i osnovnim pravima jedno je od najkomplikovanijih u pregovorima Srbije o članstvu sa EU, a izveštaj Evropske komisije sa skrininga očekuje se uskoro, rečeno je 19. maja na radionici u Beogradu za izradu akcionog plana za to poglavlje. Na osnovu tog izveštaja Srbija će pripremiti akcioni plan koji je posebno važan jer će biti osnova za delovanje u narednim godinama u oblastima obuhvaćenim poglavljem 23, poput pravosuđa i borbe protiv korupcije. Na skupu je ukazano na značaj procene uticaja planiranih mera i reformi pri izradi plana, kao i dobre organizacije i koordinacije institucija uključenih u pregovore o tom poglavlju.

U Beogradu je 19. maja otvorena dvodnevna radionica o izradi Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, koju je organizovalo Ministarstvo pravde Srbije uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ). Cilj radionice je da se pregovarački tim Srbije za poglavlje 23 pripremi za izradu tog akcionog plana.

Vođa GIZ Projekta za pravnu i pravosudnu reformu u Srbiji Majk Falke rekao je da se izveštaj Evropske komisije sa skrininga za poglavlje 23 očekuje uskoro i da će na osnovu tog izveštaja Srbija pripremiti akcioni plan za delovanje u oblastima obuhvaćenim poglavljem u narednim godinama.

"Očekujemo izveštaj sa skrininga za poglavlje 23 svakog trenutka i taj izveštaj će dati smernice o tome šta treba da se uradi u narednim godinama u oblastima poput pravosuđa i borbe protiv korupcije", rekao je Falke novinarima pred početak radionice.

Upitan šta očekuje od izveštaja, on je kazao da će se u izveštaju sa skrininga (analitičkog pregleda) biti ukazano na oblasti koje su već označene u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije kao one u kojima treba da se ostvari napredak, poput reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Falke je ocenio da je od samih merila iz izveštaja sa skrininga važnije kako će Srbija preduzimati reforme i kako će se njene institucije organizovati i uskladiti.

"Više je pitanje kako ćemo se baviti reformama i kako će se ministarstva, vlada i pravosuđe organizovati i usredsrediti na jedan cilj nego sama merila. Mislim da je to glavni izazov", rekao je on.

Savetnik ministra pravde Srbije Radomir Ilić rekao je da se izveštaj sa skrininga za poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe, borbu protiv korupcije i osnovna prava, očekuje ovog leta.

Prema njegovim rečima, za uspešno pregovaranje o poglavlju 23 potrebno je puno stručnog znanja, dobra organizacija Ministarstva pravde kao vodeće institucije za to poglavlje i dobra organizacija svih državnih organa uključenih u pregovore.

On je dodao da je poglavlje 23 jedno od najkomplikovanijih poglavlja u pregovorima sa EU i podsetio da se ono prvo otvara i poslednje zatvara.

Ocenio je da je Srbija više nego spremna za pregovore o tom poglavlju jer je, za razliku od Hrvatske i u izvesnoj meri Crne Gore, imala više vremena da se pripremi.

Falke je rekao da je pred pregovaračima za poglavlje 23 pionirski posao jer se ono među prvima otvara, kao i da je to poglavlje važno i u kontekstu drugih poglavlja i pregovora uopšte.

Na dvodnevnoj radionici iskustva Crne Gore u izradi akcionih planova prestaviše šef pregovaračkog tima te zemlje za poglavlje 23 Branka Lakočević i zamenica ministra pravde Crne Gore Svetlana Rajković.

(Preuzeto sa sajta EurActiv.rs)