Arhiva vesti

EK podnela izveštaj o skriningu za Poglavlje 32

Evropska komisija podnela je danas prvi izveštaj o procesu skrininga za Srbiju i postavila ga na svoju internet stranicu.

Deset stranica dugački izveštaj se odnosi na poglavlje 32 pregovaračkog procesa, koje je vezano za javne finansije i u njemu se detaljno opisuje način na koji je u Srbiji pravno regulisano ovo područje.

To je prvi takav izveštaj otkad je Srbija u januaru počela proceš pregovora o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Sledeći korak je da vlada Srbije sastavi akcioni plan koji sadrži konkretne mere da se srpski propisi u vezi sa kontrolom javnih finansija dovedu u sklad sa evropskim standardima.

Ukoliko Komisija oceni da je plan zadovoljavajući, predložiće Evropskom savetu da otvori ovo poglavlje kako bi o njemu počeli pregovori.

Skrining, izveštaji i akcioni planovi su neophodne faze u pripremi za otvaranje svakog od ukupno 35 poglavlja, koja obuhvataju širok spektar područja, od pravosuđa i policije do ekologije i ribarstva.

Srbija je dosad završila skringe za devet poglavlja, a u planu je da do kraja juna okonča proceš za još devet, koji su u toku.

U Briselu kažu da bi pregovori o poglavlju 32 mogli da počnu u oktobru, nakon letnje pauze i uvodne međuvladine konferencije.

(Vest preuzeta sa sajta B92)