Arhiva vesti

Civilno društvo upoznato sa detaljima bilateralnog skrininga za Poglavlje 26

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom je u saradnji sa Pregovaračkim timom za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU i Kancelarijom za evropske integracije organizovala je u četvrtak, 5. juna  sastanak sa predstavnicima civilnog društva kao bi ih detaljno upoznala sa detaljima bilateralnog skrininga za pregovaračko poglavqe 26 - Obrazovanje i kultura.

Na sastanku, kojem su predsedavali prof. dr Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima i prof. dr Zoran Mašić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i šef Pregovaračke grupe 26. Sastanku je prisustvovalo dvadeset predstavnika organizacija koje su pratile direktan prenos eksplanatornog skrininga putem web-linka, koji je održan u februaru.

Cilj sastanka bio je nastavak saradnje sa organizacijama civilnog društva i informisanje organizacija  o  detaljima sastanaka u Briselu na kojima je predstavljeno stanje srpskog zakonodavstva u odnosu na evropsko, kao i trenutna situacija u oblasti primene postojećeg zakonodavstva. Predstavnici civilnog društva su imali prilike da postave pitanja predstavnicima pregovaračke grupa koja su od interesa za njihov rad. Glavne teme u razgovoru su bile preduslovi za otvaranje ovog pregovaračkog poglavlja, veće uključivanje organizacija u proces izrade zakona i drugih akata, usvajanje akcionih planova za Strategiju razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, uspostavljanje jedinstvenog informativnog sistema u obrazovanju i uključivanje Republike Srbije naše zemlje u Otvoreni metod koordinacije i dr.

Učesnici su sastanak ocenili izuzetno uspešnim i on će predstavljati dobar primer za informisanje predstavnika organizacija civilnog društva nakon završenih skrininga po svim pregovaračkim poglavljima.

Proces pregovora o članstvu Republike Srbije u Evropskoj uniji započet je analitičkim pregledom usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije (skrining). Nakon eksplanatornog skrininga za pregovaračko poglavLje 26 održanog 20. februara 2014. godine, održan je i bilateralni skrining u Briselu 4. aprila 2014. godine.

(Vest preuzeta sa sajta Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije)