Arhiva vesti

Civilno društvo upoznato sa detaljima bilateralnog skrininga za poglavlje 11

Organizacije civilnog društva su u ponedeljak, 16. juna obaveštene  o detaljima bilateralnog skrininga za pregovaračko poglavlje Poglavlje 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj koji je nedavno održan u Briselu.

Cilj sastanka bio je nastavak saradnje sa organizacijama civilnog društva i njihovo informisanje o detaljima sastanaka u Briselu na kojima je predstavljeno stanje srpskog zakonodavstva u odnosu na evropsko, trenutna situacija u oblasti primene postojećeg zakonodavstva, kao i glavni izazovi u procesu prilagođavanja standarda u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja EU standardima.

Predstavnici civilnog društva imali su priliku da postave pitanja predstavnicima pregovaračke grupe, a koja su od interesa za njihov rad. Među brojnim temama glavne su se odnosile na nacrt Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, pitanje velikog broja životinja koje nisu obeležene, poljoprivredne statistike, potrebe za obukama poljoprivrednih proizvođača, kao i na mogućnost ustupanja državnog obradivog zemljišta koje se ne koristi udruženjima bez nadoknade.

Učesnici su smatrali da bi bilo korisno da se u okviru ovog pregovaračkog poglavlja identifikuju oblasti i napravi spisak organizacija koje se bave njima, te da buduće konsultacije bude više usmerene na konkretna pitanja iz pojedinih oblasti ovog poglavlja.

Proces pregovora o članstvu Republike Srbije u Evropskoj uniji započet je analitičkim pregledom usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije (skrining). Nakon eksplanatornog skrininga za pregovaračko poglavlje 11, koji je održan između 18. i 20. marta 2014. godine, održan je i bilateralni skrining u Briselu, između 14. i 16. maja.

Na sastanku, kojim su predsedavale prof. dr Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima i Milanka Davidović, pomoćnica ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine za međunarodnu saradnju, zamenica predsednika Pregovaračke grupe 11, prisustvovalo je dvadeset četiri predstavnika organizacija koje su pratile direktan prenos eksplanatornog skrininga putem web-linka, koji je održan u martu 2014.

Sastanak je organizovala  Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, u saradnji sa Pregovaračkim timom za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

(Preuzeto sa sajta Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije)