Arhiva vesti

Poglavlje 31: Prilagođavanje Srbije spoljnoj politici EU

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je tokom današnje runde skrininga u Briselu da će spoljna politika Srbije morati da se uskladi sa EU, ali da domaća diplomatija i dalje ima manevarskog prostora.

Joksimović je u izjavi novinarima u pauzi skrininga o Poglavlju 31, koje se odnosi na spoljnu politiku, odbranu i bezbednost, ukazala na to da će Srbija, kako bude napredovala na putu evropskih integracija, morati da usklađuje spoljnu politiku sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Ni zajednička spoljnobezbednosna politika EU nije uvek do kraja konzistentna ni koherentna, iako se tome teži, podsetila je ona i objasnila da naša zemlja u ovoj fazi pridruživanja ima mogućnost da vodi širu spoljnu politiku, u skladu sa svojim ekonomskim interesima, što rade i druge zemlje članice EU.

Što taj proces bude više napredovao, to ćemo morati više da se pridružujemo, rekla je Joksimović i napomenula da je nivo usklađenosti spoljne politike Srbije sa EU prošle godine iznosio 88 odsto, dok je ove godine 57 odsto, na šta je uticala kriza u Ukrajini.

Takođe, ona je navela da stav Srbije u odnosu na ukrajinsku krizu i sankcije Rusiji nailazi na razumevanje u Evropskoj komisiji.

Prema njenim rečima, pored diplomatije, teme današnjeg skrininga su i odbrana i bezbednost, o čemu će biti razgovarano kasnije popodne.

Srbija pokazuje značajan stepen usklađenosti u tim oblastima i aktivno učestvuje u mirovnim misijama EU širom sveta, podsetila je Joksimović.

 

Izvor: Vlada Republike Srbije