Arhiva vesti

Poglavlje 32 bi moglo da se otvori

Poseta Delegacije Komiteta za proširenje Saveta EU je izuzetno važna, a Poglavlje 32 ima zeleno svetlo za otvaranje, kaže Tanja Miščević. Delegacija Komiteta za proširenje Saveta Evropske unije boravi u poseti Srbiji, a u toku su sastanci sa zvaničnicima.

Delegacija Komiteta prvi put boravi u Beogradu, na inicijativu Italije kao predsedavajuće Evropskij uniji, a svi ovi sastanci, za sada, zatvoreni su za javnost.

Juče je u Briselu na mesto komesara za susedsku politiku i pridruženje postavljen Johanes Han. Na pitanje kako treba da shvatimo njegovu današnju izjavu da u dogledno vreme neće biti prijema novih članica u EU, šefica pregovaračkog tima u pregovorima s EU Tanja Mišćević podseća da nije prvi put da se čuje tako nešto iz Brisela, da su se takve poruke mogle čuti i u junu, kada je novi predsednik Evropske komisije rekao da u narednih pet godina neće biti proširenja EU.

"To su realistične procene, znate da i mi govorimo da do 2020. Srbija neće ući u EU", podsetila je Miščevićeva gostujući u Vestima TV B92..

Kako je dodala, poruka iz Brisela zapravo jeste: Radite da bismo mogli zajedno s vama da radimo na vašim reformama.

Miščevićeva kaže da je današnja poseta Delegacije važna, iako to nije "visoka politička poseta". "Ali i te kako je važna za upoznavanje sa Srbijom". Kako je objasnila, sve što "prođe kroz ruke" ove delegacije, ovog komiteta, automatski ide u Savet ministara.

"Sve što unesu u dokument, to automatski ide u Savet ministara, to je prva trijaža", dodala je Miščevićeva.

Ona je napomenula da oni često razgovaraju s njom u Briselu, ali je, kako je naglasila, vrlo važno da razgovaraju s državnim zvaničnicima, direktorom Kancelariej za KiM Markom Đurićem, ministrima prosvete, pravde, o onima koji su nadležni za ključna pitanja koja nam stoje u procesu evrointegracija.

Ova delegacija je došla na poziv Italije, a juče je italijanski ambasador Đuzepe Manco rekao da će se truditi da, dok Italija predsedava EU, bude otvoreno barem jedno poglavlje u pregovaračkom procesu.

Miščevićeva je dodala da je slično rekla, prilikom svoje posete, i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Italijansko predsedavanje je okrenuto otvaranju pregovaračkih poglavlja, kaže ona.

Govoreći o tome koje bi poglavlje to moglo biti, Miščevićeva kaže da Poglavlje 32 - finansijska kontrola - ima zeleno svetlo za otvaranje i da je Srbija uradila sve da do otvaranja dođe. "A odluka o tome upravo kreće od tih ljudi (delegacije u poseti)", rekla je Miščevićeva dodajući da bez ustručavanja možemo da im kažemo da je za nas bitno i Poglavlje 35 - o normalizaciji, kao i poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (policija i ljudska prava).

Izvor: B92